Министарство одбране Републике Србије
 
02.06.2021.

Изашао је нови број "ОДБРАНЕ"



У ФОКУСУ јунског броја „Одбране” издвајамо: Војска Србије постала је јача за 30 тенкова и исто толико оклопно-извиђачких аутомобила БРДМ-2МС из донације Руске Федерације; пријатељска Кина донирала је за припаднике система одбране 200 хиљада вакцина; посету министра одбране Шпанији, као и заједничку тактичку вежбу с бојевим гађањем српских и руских специјалаца одржану 23. маја на полигону „Орешац”. Наша земља била је домаћин делегацији Института за високе студије безбедности из области националне одбране Француске.
 
У СТАЈНОЈ ТАЧКИ доносимо текст о томе шта се дешава иза кулиса вежбовне позорнице, каква је била тактичка вежба са бојевим гађањем „Одговор 2021”. Како је доживљавају они који вежбу изводе, ко су јунаци вежбе, како су се припремали за почетак вежбе и шта чине када све утихне?
 
И у овом броју изашли смо у сусрет читаоцима и у рубрици СИСТЕМ са низом текстова о обуци у јединицама Војске Србије, који су илустровани атрактивним фотографијама наших фоторепортера. Рубрику отвара прича о припадницима 126. бригада ВОЈИН, јединице одликоване Орденом народног хероја за изузетан допринос у одбрани земље 1999. Српски „војиновци” даноноћно осматрају небо над нашом земљом, у миру и у рату. Посетили смо и Први складишни батаљон Централне логистичке базе, задужен за дугорочно чување и одржавање муниције и минско-експлозивних средстава, да бисмо открили како његови припадници знањем зауздавају ризике. Пратили смо како се одвија обука у 21. батаљону везе, чији припадници с поносом истичу да представљају највећу и најзначајнију јединицу службе телекомуникација Копнене војске. Пратили смо и петодневно такмичење јединица војне полиције Војске Србије „Чувар реда”.
 
СИСТЕМ представља докторску тезу пуковника др Мирјане Миленковић, начелнице Центра за мировне операције, која је проглашена за најбољу у систему одбране за прошлу годину.
У тој рубрици доносимо и занимљиву прича о хуманости припадника Првог речног одреда Речне флотиле, који су недавно угасили пожар и спасили од ватрене стихије кућу уз обалу Тисе у Тителу, те портрет каратисткиње Јоване Прековић, припаднице Спортске јединице Војне академије, која је својим резултатима обезбедила учешће на Олимпијади.
 
Рубрику СИСТЕМ заокружујемо причом о Центру за испитивање средстава наоружања и војне опреме Техничког опитног центра, познатијем као полигон „Никинци”, који ове године обележава 70 година постојања. Описали смо њихов рад, ризике и људе специфичне професије. 
 
У рубрици ВОЈНА ТЕХНИКА завршавамо текст о пушчаном метку 7,62×54 mm R и тајни његове дуговечности.
 
ГЛОБАЛНО, са подрубриком Жаришта, доноси студиозан текст о генези арапско-израелског сукоба.
 
КУЛТУРА је посвећена јубилеју Репрезентативног оркестра Гарде, који наставља традиције првог српског војног оркестра „Књажевско-сербске банде”, основаног пре 190 година.
 
У јунском броју магазина „Одбрана” у рубрици ИСТОРИЈА доносимо студиозан текст о животу и делу војводе Радомира Путника, једног од најталентованијих војних прегалаца које је Србија имала у целокупној својој историји, неимару српских победа 1912–1918. Школа националне одбране упутила је предлог да понесе име тог првог српског војводе.
И истој рубрици, а поводом некадашњег Дана младости – 25. маја, посетили смо Кућу цвећа, где се сваке године на тај дан окупи на стотине људи из целе бивше Југославије.
 
О 22. меморијалној регати „Зоран Радосављевић”, на којој су и ове године такмичари пловили пуним једрима за пилота хероја, читајте у рубрици СПОРТ.
 
Много је разлога да на време обезбедите свој примерак јунског издања „Одбране” – магазина који се чита и чува.
 
САДРЖАЈ ОДБРАНЕ 349
 
НАСЛОВНА
 
Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ
 
УВОДНИК
Стр. 3
ПРАВДА ПО ХАНДКЕУ
 
У ФОКУСУ
Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије током маја
СРБИЈА ИМА ПРИЈАТЕЉЕ
 
Стр. 9
Виртуелне платформе
ЗАДРЖАН КОНТИНУИТЕТ МЕЂУНАРОДНЕ ВОЈНЕ САРАДЊЕ
 
СТАЈНА ТАЧКА
Стр. 10
Трећа бригада Копнене војске после вежбе „Одговор 2021”
ПОУКЕ, РЕЗУЛТАТИ И ИСКУСТВА
 
СИСТЕМ
Стр. 16
126. бригада ВОЈИН на прагу новог јубилеја
НЕВИДЉИВИ ХЕРОЈИ ПВО
 
Стр. 20
У Првом складишном батаљону Централне логистичке базе
ЉУДИ КОЈИ ЗНАЊЕМ ЗАУЗДАВАЈУ РИЗИК
 
Стр. 24
Обука у 21. батаљону везе Копнене војске
НЕМА МЕСТА ОПУШТАЊУ
 
Стр. 28
Такмичење јединица војне полиције „Чувар реда”
ЗА ПЕХАР И РЕПРЕЗЕНТАЦИЈУ
 
Стр. 32
Најбоља докторска дисертација у систему одбране за 2020. годину
ЗАПАДНИ БАЛКАН КАО БЕЗБЕДНОСНИ ПОТКОМПЛЕКС
 
Стр. 35
Хуманост на делу
МОРНАРИ ПРОТИВ ВАТРЕ
Стр. 36
Каратисткиња Јована Прековић, седамдесети српски учесник Олимпијаде
ЕВРОПСКО ЗЛАТО ЗА СВОЈУ ДУШУ
 
Стр. 38
Седамдесет година полигона „Никинци”
СВАКО ЈЕ ГАЂАЊЕ ПРВО
 
ВОЈНА ТЕХНИКА
Стр. 48
Пушчани метак 7,62×54 mm R (2)
ТАЈНА ДУГОВЕЧНОСТИ
 
ГЛОБАЛНО – ЖАРИШТА
Стр. 54
Израелска држава у арапском окружењу
ГЕНЕЗА НАЈНОВИЈЕГ СУКОБА
 
КУЛТУРА
Стр. 60
190 година од оснивања првог војног оркестра у Србији
ИЗВОР НАЦИОНАЛНЕ МУЗИЧКЕ КУЛТУРЕ
 
ИСТОРИЈА
Стр. 64
Војвода Радомир Путник
НЕИМАР СРПСКИХ ПОБЕДА 1912–1918.
 
Стр. 72
У Музеју Југославије
ТАМО ГДЕ ЈЕ ВРЕМЕ СТАЛО
 
СПОРТ
Стр. 74
22. меморијална регата „Зоран Радосављевић”
ПУНИМ ЈЕДРИМА ЗА ХЕРОЈА
 
ОГЛАСИ
Стр. 76
Сервисне информације, конкурси