Министарство одбране Републике Србије
 
01.06.2021.

Министар Стефановић обишао радове на изградњи ковид болнице код Новог Сада



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је синоћ радове на изградњи нове ковид болнице у насељу Мишелук код Новог Сада.

Током обиласка, министар Стефановић, на месту где је пре само нешто више од месец дана положен камен темељац за нову болницу, разговарао је са радницима и извођачима радова и имао прилику да се увери да се радови одвијају успешно.

- Хтео сам да дођемо вечерас, пре свега да се захвалимо људима из компаније „Термомонт“ и свим радницима, Дејану Бурчулу и инжењерима који, као што видите даноноћно раде на томе да и ова болница буде спремна у року и могу да вам кажем да темпо радова охрабрује – нагласио је министар Стефановић.

Према његовим речима, радови напредују и неколико дана у односу на планиране рокове.

- Охрабрује да ће ова болница која ће имати готово 20.000 квадратних метара бити спремна 1. септембра да прими пацијенте – истакао је министар Стефановић.

Наша борба против короне, како је додао министар одбране, још ће трајати.

- Резултати охрабрују и као и огроман рад лекара, али ми морамо да будемо спремни и наш задатак као земље је да будемо спремни за потенцијални нови талас или за неку нову мутацију вируса. Ова болница у Новом Саду, када све буде готово и када коначно победимо корону, биће градска болница и моћи ће да прима пацијенте који нису ковид и да добије своју пуну функцију – нагласио је министар Стефановић.

На овом месту, како је истакао министар одбране, може да се види једна импозантна грађевина.

- У ову зграду моћи ћете да ставите било који медицински уређај, да припремите било какву медицинску собу и имаћете највећи капацитет за интензивну негу – 220 кревета интензивне неге и преко 400 кревета полуинтензивне, што је огроман капацитет. Сам податак да је до сада у целој Војводини било укупно 170 кревета интензивне неге показује колико повећавамо капацитет и колико ће бити значајна болница на овом месту – оценио је министар Стефановић.

Министар Стефановић захвалио је свима који  раде на изградњи болнице, додајући да су то људи који су у рекордном року изградили и болнице у Батајници, на Карабурми и у Крушевцу.

- Као што видите, они раде и ноћу и дању и тек ће долазити у наредних месец дана још више људи који ће овде радити када почну радови на инсталацијама. Ти људи знају како се то ради, знају колико је значајан посао који обављају и хвала им пуно на томе што разумеју колико Србији ово треба – поручио је министар Стефановић.

Министар одбране изразио је још једном захвалност и лекарима и медицинском особљу.

- Данас сам разговарао и са психолозима који раде у црвеној зони у болници Карабурма, али у и другим болницама. Хоћу да се захвалим, наравно, и војним лекарима и цивилном сектору, свим људима који даноноћно раде, који су провели све ове дане у скафандерима, маскама, на чијим се лицима виде последице тог рада, који су провели много ноћи удаљени од својих породица да би ми били сигурнији и да би бринули о нашем здрављу – рекао је министар Стефановић.

Како је нагласио министар одбране, сви ти људи су истински хероји и њима морамо да покажемо искрену захвалност.
 
- Желим још једном да позовем људе да се вакцинишу, желим да их охрабрим да то ураде, јер само вакцинација омогућава да не доспете у болницу, да немате потребу за озбиљнијим лечењем услед неког тежег облика ковид-19. Само уз вакцинацију имамо могућност да се што пре вратимо, колико толико нормалном животу – указао је министар Стефановић.

Према његовим речима, бројеви које имамо у Србији су охрабрујући, али далеко смо од победе над корона вирусом и морамо да будемо озбиљни, опрезни, да не дозволимо да нас то завара, како не би поново почели да расту.

- Управо зато што смо озбиљни и одговорни, зато што следимо такву врсту озбиљне и одговорне политике коју данас у Србији представља председник Вучић, имамо новца да правимо и болнице, имамо новца да градимо инфраструктуру, да градимо путеве и да градимо Србију, а да нам економија напредује и да имамо раст, а то данас није лако – нагласио је министар Стефановић.

Према његовим речима, због свега тога, имамо и могућност да повећамо плате и пензије.

- То јесте наш посао и захваљујући таквој врсти политике ми данас можемо да станемо пред грађане и да кажемо да је наша земља успешнија од многих других, и у борби против короне али и у борби за здравље и економију – истакао је министар Стефановић.

- Још једном хвала свим људима, и овим људима који граде ове перфектне болнице у рекордном року, хвала свим здравственим радницима на њиховом огромном раду, без којих не бих ни могао да замислим шта би било, и хајде да и ми њима помогнемо одговорним приступом и вакцинацијом – закључио је министар Стефановић.

Модерна ковид болница у Новом Саду имаће 19.500 квадратних метара, више од 600 кревета, од којих је 220 предвиђено за интензивну негу, а завршетак радова планиран је за 1. септембар 2021.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.06.2021
mp4 (154,28 MB)
Обилазак
01.06.2021
mp4 (469,86 MB)
Обраћање министра Стефановића