Министарство одбране Републике Србије
 
14.05.2021.

Уручена признања поводом Међународног дана сестринства



Поводом Међународног дана сестринства, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић уручио је данас признање „Сестра године" Сандри Костовић из Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција, као и похвале за 13 медицинских техничара Војномедицинске академије.

На почетку скупа на ВМА, минутом ћутања одата је пошта свим медицинским техничарима који су изгубили битку са коронавирусом у години за нама.
 
„Сви ви који сте се определили за позив медицинског техничара, знате да је то много више од посла. То је брига о нечијем животу. Ви најбоље знате колико пацијенту значи и када га чак неко само ухвати за руку и да му мало наде и вере. Знате да је за опоравак важна и примена лека и медицинских метода, али и психолошка подршка да ће им бити боље и да ће добити помоћ. И у овој тешкој години за нама, у којој смо се суочили са корона вирусом, завредили сте свако поштовање. Можда вам сви пацијенти нису упамтили лик због маски које носите, али засигурно никада неће заборавити оно што сте  учинили за њих", рекао је министар Стефановић.
 
Како је додао, година за нама је свакако подсетила колико треба да смо захвални нашим медицинским сестрама и техничарима на знању, на професионализму, преданом раду и, што је најважније, људскости.
 
„Не постоји довољно велико хвала које могу да кажем. Као министар, учинићу све што могу да ваш положај буде бољи и кроз повећање плата, нову технику и опрему и кроз боље услове за рад. Хвала вам на свему што сте учинили за Србију, а ми ћемо се трудити као систем да вам узвратимо и покажемо колико то ценимо", рекао је министар.

Он је подсетио и да Војномедицинска академија ради од марта прошле године у режиму од 24 сата и да прима све нековид пацијенте, како војне, тако и цивилне, и да су њени запослени ангажовани у ковид болницама, почев од „Карабурме" и „Арене". Како је навео, зна да није лако организовати такав рад с обзиром на значајно већи број пацијената, али војно здравство не сме изневерити очекивања и поверење које људи имају.   
 
„Овом приликом вас молим и да помогнете и даље - да се боримо и за вакцинацију припадника Министарства одбране и Војске Србије и свих наших грађана. Једино вакцинација може да нам помогне да победимо овај вирус и да наши лекари и техничари бар мало одахну од посла.  Не смемо заборавити да су многи медицински радници дали и своје животe у протеклих годину дана да би се наша земља изборила против ове болести и да би њени грађани били безбедни и здрави", рекао је Стефановић.  

Признање „Сестра године", које се традиционално додељује сваке године у ВМА медицинској сестри, одлуком комисије ове године припало је Сандри Костовић из Одсека за превенцију и контролу болничких инфекција.

„Ово признање ми изузетно значи. Година за нама била је посебан изазов за мене и моје колегинице, да пратимо епидемиолошки надзор над ширењем вируса Ковид-19. Ова награда биће подстрек више за рад и залагање у будућности", истакла је Костовић.

Поред ње, похваљени су Дубравка Обрадовић, Десанка Петровић, Љубинка Давидовић, Иванка Влаховљак, Слађана Бошковић, Дарко Бркушанин, Ана Зоговић, Александар Сладаковић, Весна Живић, Весна Матијевић, Бранка Шево, Светлана Тодоровић и  Радмила Алексић.

Начелник ВМА пуковник др Мирослав Вукосављевић честитао је празник свим медицинским техничарима, подсећајући да је много њих протеклу годину провело ван својих матичних установа,  борећи се за живот ковид позитивних пацијената. Он је указао и да огроман посао, у целокупном војном здравству никада није, нити ће бити, оправдање за слабији квалитет здравствене неге.

„Захваљујући разумевању Министарства одбране, и министра лично, покренута је процедура за пријем нових медицинских техничара у ВМА и војном здравству. Конкурс који је у току донеће знатно појачање у наше редове", истакао је начелник ВМА.

Он је истакао и да формирање Службе за здравствену негу, као прве такве у земљи и окружењу, говори о наставку борбе и вољи да се поправи стање у служби и да се додатно побољшају услови и резултати сестринског рада и неге свих пацијената.

И главна сестра ВМА Бојана Јовановић истакла је да 2021. година историјска за војни санитет и Републику Србију, јер је први пут у историји сестринства на овим просторима формирана Служба за здравствену негу, која обједињава функције едукације, координације и контроле квалитета пружене неге.

Она је у име свих здравствених техничара ВМА, захвалила министру Стефановићу и начелнику ВМА што су покренули оснивање Службе за здравствену негу.

„Одговорно тврдим да ћемо настојати да оправдамо вашу визију и поверење и наставити да унапређујемо сестринство и корачамо поносно даље", нагласила је Бојана Јовановић.

Како је истакла, током пандемија вируса Ковид-19, медицинске сестре и техничари ВМА, у првој линији фронта, негујући снажан тимски дух, улажу сва своја знања и вештине како би допринели побољшању здравственог статуса свих грађана Републике Србије.

„Ми војници у белом, свакога дана суочавамо се с невидљивом опасношћу, али се не плашимо, већ раме уз раме са нашим војницима, који чувају нашу слободу и наше слободно небо, настављамо борбу за унапређење здравља свих наших грађана", нагласила је Бојана Јовановић, честитајући Међународни дан сестара свим медицинским сестрама и техничарима.

Међународни дан сестринства обележава се традиционално од 1974. године, 12. маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре, рођене 1820. године, зачетнице модерног сестринства као признате професије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.05.2021
mp4 (283,41 MB)
Уручење признања
14.05.2021
mp4 (340,22 MB)
Обраћање министра Стефановића
14.05.2021
Обраћање пуковника др Мирослава Вукосављевића
14.05.2021
mp4 (538,56 MB)
Обраћање главне сестре ВМА Бојане Јовановић
14.05.2021
mp4 (62,98 MB)
Изјава медицинске сестре Сандре Костовић