Министарство одбране Републике Србије
 
17.04.2021.

Министар Стефановић: “Одговор 2021“ потврда снаге и спремности



"Добили смо високу оцену председника Србије који је рекао да је изузетно задовољан оним што је приказано на оба полигона и сви смо поносни и на ту оцену и на оно што су наше јединице могле да покажу", рекао је потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић гостујући у Дневнику РТС-а.
 
Он је нагласио да се председник Србије и врховни командант Александар Вучић уверио да је српска полиција спремна да по његовом наређењу одмах постане борбени део оружаних снага Србије.

Током данашње Здружено тактичке вежбе са бојевим гађањем „Одговор 2021“ грађани су имали прилику да између осталих виде и хеликоптере Ми-35, који су, нагласио је министар Стефановић, „импресивна снага наше војске, наше земље“.
 
Подвукао је да су на вежби приказана савремена борбена средства и наоружање, којима је наша војска данас опремљена.
 
- Могли сте да видите и платформе „Мали Милош“, и „Велики Милош“, „Лазар“ и „Пасарс“ и све оно што је гађало данас - рекао је министар Стефановић и додао да ће у наредних годину-две још наоружања које се развија бити приказано. 
 
Министар одбране истакао је и да су припадници МУП-а и Војске показали да Србија може да се ослони на њих у рату, као што се сваког дана ослања на њих у миру.
 
- Могли сте да видите колико смо као земља напредовали и оснажили наше снаге. Како смо добро извели вежбу у веома сложеним условима. Могли сте да видите како су наши пилоти хеликоптера и сви ови људи који су управљали „Панциром“ као новим средством, тенковима, оклопним транспортерима, вишецевним бацачима, ракетама типа „Пламен“ били сконцентрисани и прецизни – рекао је  Стефановић.
 
Говорећи о здруженом дејству војске и полиције он је истакао да се све више мењају околности, претње постају хибридне, и додао да све може бити безбедносни изазов и претња.
 
- Важно је да су сви добро уиграни у садејству – истакао је министар Стефановић и додао да су сви спремни да у сваком тренутку штите интерес и безбедност грађана Србије.
 
Гостујући у Дневнику РТС министар Стефановић је потврдио да су два ремонтована авиона "Миг 29" стигла из Белорусије у Србију и навео да је то део договора председника Александра Вучића са председницима Русије Владимиром Путином и Белорусије Александром Лукашенком.
 
- Захваљујући тим договорима Србија има импресивно Ратно ваздухопловство – оценио је министар Стефановић и појаснио да су два ремонтована „Мига 29“ транспортовани расклопљени и да ће у наредном периоду бити у саставу Ратног ваздухопловства Србије.