Министарство одбране Републике Србије
 
14.04.2021.

Министар Стефановић на ВМЦ Карабурма: Годину дана борбе за најтеже ковид пацијенте



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас лекаре и медицинско особље војне болнице Карабурма, који већ више од годину дана у континуитету лече ковид пацијенте са најтежим симптомима. Он је позвао грађане да сви заједно покажемо поштовање здравственим радницима тако што ћемо поштовати мере и вакцинисати се.

- Данас заиста имам привилегију да будем у друштву ових изузетних људи, који већ више од годину дана овде, у ВМЦ Карабурма, раде у ковид систему и који од тог 6. априла 2020. године до данас, нису имали ни дана ни ноћи одмора – рекао је Стефановић.

Од априла прошле године када је ВМЦ Карабурма ушла у ковид систем у њој је збринуто више од  2.300 пацијената, док се тренутно на лечењу налазе 102 пацијента, од којих је девет на респиратору.

Министар је подсетио да су сви пацијенти који сe тренутно лече у војном ковид систему са тешким симптомима и да им је потребна константна нега.

- Целокупно медицинско особље, и лекари и техничари и медицинске сестре, али и други запослени који им помажу у томе, баве се њима 24 сата, пружају им негу, лече их, боре се за њих, храбре их и максимално су посвећени пацијентима. Они су прави хероји наше земље и хтео сам да им се још једном захвалим, али и да позовем друге грађане да то не остане на речима, него да им се захвалимо на најбољи могући начин, а то је да будемо дисциплиновани, да поштујемо мере, да се вакцинишемо и охрабримо и друге да се вакцинишу – рекао је Стефановић.

Како је додао, тако ћемо сви показати да заиста поштујемо рад лекара и медицинског особља и да смо им заиста захвални што раде даноноћно, одвојени од својих кућа и својих породица, како би нас лечили.

Симболично, у знак пажње и захвалности лекарима и медицинском особљу на пожртвованом раду током године за нама, министар Стефановић их је данас изненадио тортом декорисаном грбом Министарства одбране. Медицинско особље се захвалило министру Стефановићу на указаном поверењу и подршци коју им пружа, додајући да све ово време издржавају стоички, првенствено због добре организације и међусобног поштовања.

Министар одбране иначе током данашње посете рекао је и да ће у ВМЦ Нови Београд сутра почети са радом Дечја ковид амбуланта која ће радити од 8 до 17 сати сваког дана, укључујући и викенде и празнике, а у којој ће деца војника и војних пензионера моћи да се тестирају.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.04.2021
mp4 (140,84 MB)
Обилазак
14.04.2021
mp4 (173,58 MB)
Изјава министра Стефановића