Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2021.

Војска помаже у чишћењу снега у Црној Трави



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је у Црној Трави припаднике Војске Србије који су од јутрос ангажовани на пружању помоћи у чишћењу снега са локалних путева у тој општини.

- Овде смо у Црној Трави да покажемо да Војска јесте и увек ће бити са својим народом кад год то буде потребно. Насеље Млачиште, које је удаљено око 15 километара одавде, завејано је, а сметови су потпуно одсекли становништво од центра Општине. Радимо на томе да што пре дођемо до мештана који живе у овом насељу, између осталог и до три мале бебе које се налазе тамо, како би им што пре омогућили све оно што им је потребно за нормалан живот – нагласио је министар Стефановић.
 
Он је истакао да су председник општине и становници Црне Траве у претходним данима уложили огромне напоре да се путеви у целој општини чисте од снега, али су синоћ, суочени са великим сметовима, тражили помоћ војске.
 
- Председник Александар Вучић одобрио је ангажовање и данас наша инжињеријска јединица Четврте бригаде учествује у рашчишћавању снега – истакао је министар Стефановић.

Он је оценио да су припадници војске увек ту када народу треба да се помогне и када је ситуација најтежа и нагласио да је важно да се помогне и да се покаже да Општина Црна Трава није заборављена.
 
- Припадници Војске ће и у наредним данима бити присутни на терену докле год то буде потребно и јединице Четврте бригаде биће на располагању председнику општине да помогну у свим ситуацијама у којима снег пресеца нормалну комуникацију. Надамо се и престанку падавина у наредних пар дана што ће наравно олакшати и рад самој општини -  истакао је министар Стефановић.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић информисао је министра о тренутној ситуацији у тој општини, у којој снег пада већ девети дан и у којој је јутрос уведена ванредна ситуација, као и о проблемима са којима се мештани суочавају због снежних падавина.
 
Благојевић се захвалио министру Стефановићу и Војсци Србије на брзој и ефикасној реакцији, истичући да им је помоћ преко потребна.

- Од данас је ванредна ситуација у Црној Трави, око хиљаду становника је потпуно одсечено од седишта Црне Траве. Иако и даље пада снег, надамо се да ће ускоро престати - рекао је Благојевић и додао да становници Црне Траве јесу навикли на снежне и хладне зиме, али да је ова једна од најтежих.
 
- Има старијих, има уплашених у завејаним селима и морамо брзо да реагујемо како бисмо дошли до сваког домаћинства - поручио је председник Општине Црна Трава.

Припадници Четврте бригаде Копнене војске Војске Србије јутрос су са инжињеријском машином започели рашчишћавање локалних путева у Општини Црна Трава, чији су становници, због снега који већ неколико дана непрестано пада, онемогућени да дођу до централних делова општине ради снабдевања храном и лековима.
 
Припаднике војске заједно са министром обишао је командант Четврте бригаде Копнене војске пуковник Новица Петровић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2021
mp4 (140,18 MB)
Обилазак
24.03.2021
mp4 (163,42 MB)
Изјава министра Стефановића
24.03.2021
mp4 (74,71 MB)
Изјава председника општине Црна Трава Славољуба Благојевића