Министарство одбране Републике Србије
 
04.03.2021.

Састанак министра Стефановића са новоименованим амбасадором Канаде Норманом



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић разговарао је данас са новоименованим амбасадором Канаде у Београду Џајлсом Норманом о питањима од стратешког значаја у области одбране, која доприносе и унапређењу укупних односа две земље.

Стефановић је оценио да Србија настоји да јача све облике сарадње са Канадом, имајући у виду њен међународни утицај, бројност српске дијаспоре, као и досадашњу развојну помоћ и инвестиције у Србији.

Министар одбране истакао је да Република Србија наставља да води балансирану политику одбране и да непрестано ради на унапређењу и даљем развоју односа са свим државама и међународним организацијама, у складу са својим дугорочним стратешким опредељењем да задржи статус војно неутралне државе.

Двојица саговорника оценила су да постоји простор за даље унапређење сарадње две земље у области цивилно-војне сарадње и усавршавања припадника две војске у војнообразовним институцијама у Србији и Канади.

Стефановић се захвалио на учешћу Канаде у КФОР-у, подвукавши да је мисија КФОР одговорна за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије, као и да је једини партнер Војске Србије у обезбеђењу административне линије, што улива сигурност становништву на том простору. Он је, такође, изразио забринутост због наоружавања паравојске у Приштини.

Амбасадор Џајлс Норман изразио је очекивање да ће Србија и Канада у наредном периоду подићи сарадњу на виши ниво у области одбране, као и свим другим областима од заједничког интереса.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.03.2021
mp4 (66,25 MB)
Састанак