Министарство одбране Републике Србије
 
21.01.2021.

Састанак министра Стефановића са командантом Здружених снага НАТО у Напуљу адмиралом Бурком



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас са командантом Здружених снага НАТО у Напуљу адмиралом Робертом Бурком са којим је разговарао о сарадњи Министарства одбране и Војске Србије са НАТО, са посебним освртом на безбедносну ситуацију на Косову и Метохији.
 
Саговорници су оценили да је досадашња сарадња Министарства одбране и Војске Србије са НАТО, а посебно Командом здружених снага Напуљ, добра и да сусрети на високом нивоу доприносе јачању поверења и узајамног разумевања.

Министар Стефановић изразио је забринутост за безбедност српског становништва на Косову и Метохији, подсећајући да последњи извештаји Мисије ОЕБС-а показују да је дошло до повећања инцидената за више од 109,4 одсто којима је погођена српска заједница. Он је истакао да очекујемо подршку у заштити српског народа у нашој јужној покрајини и што активнију улогу КФОР-а за коју је надлежна  и да чврсто верујемо да ће обавити своју улогу у очувању стабилности.   
 
Говорећи о сарадњи Србије и НАТО, Стефановић је истакао да Република Србија сарадњу са свим партнерима остварује на крајње транспарентан начин, али у складу са својом политиком војне неутралности и подсетио да у том контексту програм „Партнерство за мир“ представља оптимални оквир сарадње. Он је оценио да је досадашње ангажовање у различитим механизмима ПзМ, као и учешће у заједничкој обуци и међународним вежбама, доприноси развоју интероперабилности чији је значај за Војску Србије највидљивији током ангажовања у мировним операцијама под окриљем УН и ЕУ.  
 
Адмирал Бурк истакао је да су Република Србија и НАТО блиски партнери и да успешно учешће српских снага у мултинационалним операцијама представља један од резултата тог партнерства. Потврдио је да мисија КФОР остаје непромењена и да је стабилна ситуација у зони одговорности операције од кључног значаја за безбедност региона. Такође је истакао да постоји одличан дијалог Војске Србије и КФОР, као и да су канали комуникације стално отворени.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.01.2021
mp4 (72,29 MB)
Састанак