Министарство одбране Републике Србије
 
29.12.2020.

Састанак министра Стефановића са амбасадором Русије Боцан-Харченком



Потпредседник Владе и министар одбране Србије др Небојша Стефановић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Београду Александром Боцан-Харченком.

Министар Стефановић оценио је да је сарадња у области одбране веома развијена и у складу са укупним односима, заснованим на стратешком партнерству и на основама изузетног узајамног поштовања. Истакао је да је годину за нама свакако обележила пандемија Ковид-19 и захвалио за медицинску помоћ Руске Федерације ради спречавања даљег ширења и сузбијања Ковид-19.

Министар одбране нагласио је да свечаност отварања комплекса „Вечна ватра“ на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда 15. децембра, уз учешће гардиста и делегације Министарства одбране и Оружаних снага Руске Федерације, представља још један значајан допринос у нашој борби за очување историјске истине и одавању почасти свима који су дали своје животе приликом ослобођења Београда и две земље, као и сламању фашизма.

Амбасадор Боцан-Харченко потврдио је спремност Руске Федерације за наставак сарадње у области одбране са Србијом, укључујући и војнотехничку сарадњу. Он је нагласио значај учешћа представника Министарства одбране и Војске Србије на Деветој Московској конференцији о међународној безбедности и Међународним војним играма 2021. године.

На састанку је заједнички оцењено да је сарадња у области одбране у 2020. години задржала узлазни тренд и да су и уз пандемију корона вируса и одлагања одређеног броја догађаја реализоване кључне активности.

После размене новогодишњих и божићних честитки, саговорници су изразили очекивање да ће уз смиривање епидемиолошке ситуације доћи до наставка и даљег интензивирања сарадње у области одбране између две земље.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.12.2020
mp4 (66,12 MB)
Састанак