Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2020.

„Вечна ватра” - симбол слободарске традиције српског и руског народа



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров присуствовали су данас паљењу вечне ватре и положили венце крај Споменика „Вечна ватра” на Спомен-гробљу ослободиоцима Београда.

„Вечни пламен” стигао је у раним јутарњим часовима у Београд специјалним авионом Министарства одбране Руске Федерације. На церемонији паљења вечне ватре учествовали су и гардисти Војске Србије. Вечни пламен упалио је капетан Бојан Лукић, припадник Гарде.

Председник Вучић поручио је да је ватра упаљена да вечно подсећа „да су српски и руски народ привржени слободарској традицији у Другом светском рату, чију смо 75. годишњицу завршетка достојно обележили и били на истој страни права, правде и слободе”.

- Да вечно подсећа на то да су Србија и Русија у тежњи да свет буде боље место за будућа покољења, кроз велика искушења стизале до великих победа, градећи тако јаке везе међу нашим братским народима. Да подсећа на то да јуначка дела наших предака заувек памтимо уз велику захвалност и дубоко поштовање. Због тога нам је данас задатак да се боримо против прекрајања историје - поручио је председник Вучић и додао да пламен треба вечно да нас опомиње да немамо право ни на тренутак заборава и да знамо сваког дана колико вреди то што су нам оставили они заборављајући на себе.

Председник Србије истакао је да је пламен „наш подсетник на обавезу коју имамо према њима и себи да останемо слободни и да можемо у слободи да их се сећамо”.

- Зато што када изгуби слободу, човек изгуби памћење, изгуби све. То никада нећемо дозволити, памтићемо их у слободи - рекао је председник Вучић.

Министар Лавров поручио је да је захваљујући доследном ставу руководства Србије на очувању историјске истине и очувању сећања на подвиг наших предака вечна ватра упаљена у срцу српске престонице.

- Овај нови монумент у част војника ослободилаца сматрамо симболом духовног и историјског јединства Руса и Срба као подсећања на наше братство по оружју које је помогло да одбранимо непролазне вредности мира, живота и праведности. Да поштујемо сећање на оне који су по цену свог живота спасли свет и обезбедили мир за будуће генерације. То је за нас света дужност - нагласио је министар Лавров.

Споменик „Вечна ватра” налази се на месту где је постављена капсула са земљом из Русије у фебруару ове године, током посете министра одбране Руске Федерације генерала-армије Сергеја Шојгуа. Капсула је формирана 15. фебруара на Дан државности Србије на Пискарјовском спомен-гробљу у Русији, а потом је донета у Београд.

Споменик „Вечна ватра”, руског академика Андреја Тиртишникова, симболизује вековно братство и заједничку победу српског и руског народа над фашизмом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.12.2020
mp4 (190,51 MB)
Паљење „Вечне ватра” и полагање венаца
15.12.2020
mp4 (225,64 MB)
Обраћање председника Вучића
15.12.2020
mp4 (165,09 MB)
Обраћање министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова