Министарство одбране Републике Србије
 
27.11.2020.

Интервју потпредседника Владе и министра одбране др Стефановића за портал „Објектив“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић у интервјуу за портал „Објектив“ говори о плановима за даље унапређење система одбране и Војске Србије, борби против пандемије вируса корона и главним безбедносним изазовима.


Можете ли већ сада да оцените које су кључне разлике у руковођењу системом одбране у односу на систем у МУП-у?

Иако се на први поглед чини да су то два слична система, они су суштински веома различити. Систем Министарства одбране је сложенији у смислу организационих целина које има у свом саставу, попут рецимо војног здравства. Укупно војска има потпуно другачију мисију, а тиме и другачије задатке. Кључни је гарант стабилности једне државе, кључни је фактор одвраћања од сваког напада на нашу земљу и њен задатак је да буде увек спремна да одговори на сваки изазов да би Србија била безбедна. Са друге стране, рад припадника Министарства унутрашњих послова подразумева сложене и тешке задатке, које грађани опет можда имају више прилике да виде на дневном нивоу.

На шта конкретно мислите?

Почев од тога да ћете можда пре имати сусрет са саобраћајним полицајцима или неким ко вам издаје личну карту или пасош, док ћете војнике видети више у приликама када се ради о помоћи нашем народу у случају неких поплава или других елементарних непогода или у некој сличној ситуацији где је војска уз свој народ, као што је рецимо и у овој ситуацији пандемије. Фактички и та мања директна комункација грађана са војском је такође једна од разлика у односу на систем у Министарству унутрашњих послова.

Да ли можете да нам сумирате прве утиске?

Најпре, трудио сам се да у ових тридесетак дана што више научим о самом ситему, без обзира на нека предзнања. Да се информишем о свему што ми је у првом моменту било неопходно за функционисање, а да би могао да наставим добар рад који су имали моји претходници. Такође, као и остале колеге министри, дошао сам у нови ресор у тренутку када се прави ребаланс буџета за 2020. годину и нови буџет за 2021. Зато сам морао за кратко време да проучим приоритете Министарства, наравно у складу са задацима које је председник Вучић дао за модернизацију, опремање и јачање капацитета војске, како би направили нов буџет. Моје прве недеље у Министарству обележио је наравно и наставак борбе против ковида, од заштите наших припадника до јачање капацитета војног здравства, њихових техничких капацитета до пријема нових здравствених радника. Ту су наравно и блиска сарадња са генералом Мојсиловићем, начелником Генералштаба, обилазак свих кључних организационих целина војске и упознавање са њиховим тежишним задацима, како би сагледао шта је то што ја могу да помогнем и допринесем да овај систем буде још бољи.

Који ће бити Ваши кључни циљеви и задаци као министра одбране у наредном периоду?

Поред опремања и модернизације, свакако даље побољшање услова рада и повећање стандарда војника. Разговарао сам са председником Вучићем о томе што можемо да урадимо, имајући у виду да је ситуација са корона вирусом веома сложена и да држава највећи део новца троши на помоћ становништву и ојачавање здравствених капацитета. Ми, захваљујући ономе што је председник Вучић урадио у претходном периоду, данас имамо много снажнију економију и Војска Србије може да рачуна и на ту врсту подршке, односно да у наредном периоду имамо и повећање плата, али и инвестиције које ће омогућити да наша ефикасност буде већа, да оно што су кључне потребе војске у опремању не буду запостављене.

Ваш ресор је својевремено водио председник Александар Вучић, недавно је подсетио да Вам је дао „своје министарство“ из којег је отишао на место премијера“. Да ли због тога осећате још већу одговорност?

Велика је част и понос радити за своју земљу у било ком министарству, а бити министар одбране изузетна је част за сваког човека. Имате прилику да служите својој земљи, а чињеница да је и председник Вучић водио овај ресор, подразумева да имам још већу обавезу да морам да оправдам поверење које ми је указао, као и да задобијем поверење људи у систему Министарства одбране. У овом систему сам тек нешто мање од тридесет дана, али сам свакако спреман и није ми тешко да радим даноноћно да бих успео да учиним оно што од мене очекују и председник Вучић и систем Министарства одбране. И верујем да можемо да остваримо добар резултат, уз подршку председника.

Војска Србије је кључни гарант безбедности Србије, посебно у турбулентном политичком тренутку у којем се свет сада налази. Одакле вребају највеће претње по ту безбедност?

Јачамо капацитете управо зато да грађани Србије могу мирно и безбедно да спавају, а да професионалци у нашим системима могу да раде свој посао и не дозволе да нас било ко угрози. Безбедносне претње у савременом свету су различите. Осим тероризма који се никако не сме као глобална претња искључити и сајбер напада, дешавају се и процеси попут пандемије ковид-19 или миграција који мењају и слику целог света у безбедносном смислу и нашу свакодневницу. Осим глобалних изазова, ми наравно имамо питање заштите српског народа на Косову и будно пратимо ситуацију у нашој јужној покрајини.

Изјавили сте да Србија нема аспирације да постане чланица НАТО. Какве аспирације Србија има када је реч о о међународном војном партнерству?

Ми имамо увек врло јасан стратешки циљ – а то је да будемо војно неутрални. Желимо да сарађујемо са свима, колико год то некада било веома сложено и колико год се некада наши партнери и са Истока и са Запада љутили због сарадње са онима другима. Желимо сарадњу са свима и партнерске односе који гарантују нашој земљи стабилност, али баш онако како је и председник Вучић рекао – политика наше земље је наша политика, политика земље која жели да буде независна, самостална, суверена и доноси одлуке које су у најбољем интересу нашег народа.

Србија, као и све земље света, тренутно води рат против пандемије вируса корона. Како се Војска и Министарство одбране сналазе у овом рату?

Морам да се најпре захвалим свим лекарима, техничарима, медицинским сестрама и свим људиима који раде у систему војног здравства. Они су заиста несебично дали себе у овој борби и постајући део ковид болница и лечећи пацијенте који имају друге здравствене проблеме. Наше војно здравство је показало зашто ужива велико поверење грађана. Боримо се заједно са својим народом против пандемије и верујем да су наши припадници за сада успешно одговорили на ове тешке изазове.

Ковид болница у Батајници, у оквиру војног комплекса, највећа и најзначајнија те врсте у Србији, изграђена је и опремљена у рекордном року…

Да, иако су многи били скептични када је пре само четири месеца започета изградња ове болнице, која има 18 хиљада квадрата и у којој ће више од 1.500 здравствених радника лечити људе и пружити за средње тешке и тешке пацијенте оболеле од ковида неопходну, брзу и савремену медицинска помоћ. Истовремено градимо и болницу у Крушевцу, која ће имати више од 7.000 квадрата. То су огромни успеси земље да за четири месеца може такав систем да постави на ноге. И ове две болнице и њихова изградња су суштински показатељ колико смо економски напредовали као земља, после деценија стагнације. Када је реч о војном здравству, нама предстоји и доста пројеката који се тичу реновирања великих медицинских установа, као што је ВМА. То је пројекат који ћемо надам се успети да завршимо у неколико наредних година завршимо.