Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2020.

Српско - француске комеморативне свечаности



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио бригадни генерал Мирољуб Чупић, положила је венце у комплексу Француског војног гробља у Зајечару и код споменика палим Тимочанима у балканским и Првом светском рату, одајући почаст палим француским и мароканским војницима и официрима у Првом светском рату као и Тимочанима палим у балканским и Првом светском рату.

Венце су на данашњој државној церемонији поводом српско-француских комеморативних свечаности положили и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић, у име Владе Републике Србије и Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, затим представници Амбасаде Француске Републике, Амбасаде Краљевине Мароко, Града Зајечара и удружења грађана опредељених за очување традиција ослободилачких ратова Србије.

Комплекс Француског војног гробља у Зајечару представља, после Француског војног гробља у Београду, други по величини и значају француски војни меморијал на територији Србије.

Споменик Тимочанима страдалим током Првог светског рата у Зајечару сведочи о пострадалима током завршних војних операција за ослобођење земље 1918. године, када су припадници Српске војске, заједно са својим француским савезницима, водили тешке борбе против аустро-угарских, немачких и бугарских трупа.
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА