Министарство одбране Републике Србије
 
16.10.2020.

Научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија - ОТЕХ



Девети међународни научно-стручни скуп из области одбрамбених технологија - ОТЕХ 2020, који се овога пута одржава „он-лине“ због епидемиолошких услова, почео је поздравном речју пуковника др Бојана Павковића, директора Војнотехничког института.
 
- Надам се да оваква врста рада неће представљати препреку, већ подстицај за успешну међусобну комуникацију учесника наше конференције током дводневне размене нових идеја, које треба да нас зближе и буду од користи свим учесницима скупа – рекао је пуковник Павковић, истичући да све строжије захтеве пројектовања савремених средстава наоружања и војне опреме може подржати једино непрестани развој нових одбрамбених технологија.
 
- То је сложен процес који захтева сарадњу института, факултета и фабрика, као и свеобухватни и системски приступ највиших државних органа и институција. Размена мишљења и искустава, поређење добијених резултата са другим сродним институцијама у земљи и свету, сигуран је пут до успеха и напретка. То и јесте главни разлог нашег окупљања на овом међународном стручном скупу – нагласио је пуковник Павковић.
 
Организатори ОТЕХ-а су Управа за одбрамбене технологије Министарства одбране и Војнотехнички институт. Циљ међународног научно-стручног скупа је свеобухватно и мултидисциплинарно сагледавање достигнућа у области одбрамбених технологија.

На овогодишњем ОТЕХ-у рад се одвија у осам тематских целина. Од укупно 152 пријављена рада прихваћено је и у програм конференције уврштено 96 радова, од којих је 77 из Србије и 19 радова из иностранства, из 14 земаља.