Министарство одбране Републике Србије
 
08.10.2020.

„Златни витез 2020“ пуковнику Славиши Голубовићу за књигу „Пад ноћног сокола“



Пуковник у пензији Славиша Голубовић за књигу „Пад ноћног сокола“ у преводу на руски језик добитник је престижног међународног признања „Златни витез 2020“ – Златна диплома у категорији Историја словенских народа, на XI Међународном књижевном форуму „Златни витез“ који је ове године одржан у Москви.  
 
Књигу „Пад ноћног сокола“ објавио је Медија центар „Одбрана“ 2016. године  и до сада је имала два издања. Издавач књиге на руском језику је издавачка кућа „Византија“ из Београда, а уредник издања је историчар Дејан Ристић.
 
Међународни књижевни форум „Златни витез“ одржава се у оквиру Словенског форума уметности „Златни витез“ и окупља књижевнике, научнике и публицисте који пишу на руском језику, а чија дела одговарају крилатици „За моралне идеале, за уздизање људске душе“.
 
Организационом одбору XI Међународног словенског књижевног форума „Златни витез“ ове године пристигло је 188 књижевних, научних и публицистичких дела из Руске Федерације, Кине, САД, Италије, Републике Србије, Аргентине, Јерменије, Белорусије, Бугарске, Молдавије, Пољске и Украјине.
 
Организатори Књижевног форума су Међународни форум „Златни витез“, Савез писаца Русије, Савезна агенција за штампу и масовне комуникације, као и Издавачки савет Руске православне цркве.
 
Награде лауреатима биће уручене на свечаности 15. октобра у Москви. Због ограничења путовања због пандемије корона вируса награде ће бити уручене само ауторима из Руске Федерације, док ће осталима бити уручене у накнадном термину.
 
Руско издање књиге „Пад ноћног сокола“ већ је нашло своје место у војним школама и академијама, важним институцијама просвете, науке и културе Руске Федерације, научним и интелектуалним круговима, као и међу широком читалачком публиком руског говорног подручја.