Министарство одбране Републике Србије
 
01.10.2020.

Министру Вулину уручена Плакета за доследну борбу за опстанак Срба у Републици Српској и земљама региона



Министру одбране Александру Вулину данас је уручена Плакета за изузетан допринос раду Савеза крајишких удружења, као и доследну борбу за опстанак Срба у Републици Српској и земљама региона, у оквиру манифестација "Крајишници у ријечи и слици" и "Петру за Петровдан", одржаних у Етно парку "Брвнара" у Бачком Јарку, под покровитељством Савеза крајишких удружења - Нови Сад, Центра за очување културе и традиције крајишких Срба и Културног центра "Лукијан Мушицки" - Темерин.

Манифестација "Петру за Петровдан", којом се чува сећање на лик и дело великог српског писца Петра Кочића, више од две деценије традиционално се одржава у Бачком Јарку, уочи празника Петровдана, али је због епидемиолошке ситуације услед пандемије коронавируса померена за септембар и реализована заједно са манифестацијом "Крајишници у ријечи и слици". Према речима организатора, циљ обе манифестације је чување етно наслеђа Срба Крајишника и зачетак пројекта обележавања 75. годишњице колонизације Крајишника у панонском правцу, као и пројекта проширења Етно парка "Брвнара" и формирања Крајишког културног центра са ове стране Дрине.
 
- Где год Срби да живе они чувају своју културу, своју традицију и наша различитост јесте наша врлина и наша снага. Срби вољом великих сила, а некада и својим кукавичлуком - кукавичлуком прошлих генерација, не живе у једној држави, али могу и морају да буду јединствен политички народ који ће најважније одлуке о својој нацији и себи доносити јединствено, бринући о читавом српском народу и водећи рачуна да то буде у складу са оним што сматра и мисли да треба да се уради - рекао је министар Вулин након манифестација, додајући да Београд и Србија као матица, морају да буду ти који ће окупљати све Србе.
 
Од како Александар Вучић води Србију, Србија не окреће главу од Срба који у њој не живе, истиче министар Вулин, већ води рачуна и о Републици Српској и свим Србима ма где да живе.
 
- Први пут у историји нашег народа донели смо један обавезујуће документ који је усвојила Скупштина, а то је Стратегија националне одбране у којем се јасно каже да је напад на Србе напад на Србију и да је стратешка оријентација Србије очување Републике Српске. Срби морају да буду јединствени. Чињеница да не живе у истој држави, не сме да нас поколеба. Ми смо један народ, морамо да будемо јединствен политички народ, а све остало ће доћи само по себи - поручује министар Вулин.

Осим министра Вулина, овогодишњи добитници Плакете Савеза крајишких удружења су и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и председник Владе АП Војводине Игор Мировић.
 
Госте манифестација у име организатора поздравили су председник Општине Темерин Младен Зец и председница Савеза крајишких удружења Ранка Срдић Милић, а у уметничком делу програма наступили су солисти Опере Српског народног позоришта Марија и Бранислав Цвијић, гуслар Витомир Вулин, Женска певачка етно група "Храм" и певачица традиционалних песама Оливера Болта.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.10.2020
mp4 (116,64 MB)
Изјава министра Вулина
01.10.2020
mp4 (143,2 MB)
Уручење плакете