Министарство одбране Републике Србије
 
18.09.2020

Конкурс за доделу 76 ученичких стипендијаМинистарство одбране расписало је конкурс за доделу 76 ученичких стипендија за школску 2020/2021. годину на који могу конкурисати ученици машинске, електротехничке и пољопривредне средње школе.
 
Конкурс је расписан за ученике четврте, треће или друге године средњих школа, а предвиђено је са којих образовних профила ученици могу да конкуришу.

Из машинске школе могу да конкуришу ученици образовног профила авиотехничар за ваздухоплов и мотор.
 
Из електротехничке школе могу да конкуришу ученици следећих образовних профила – авио техничар за електронску опрему или електротехничар електронике, авио техничар за електро опрему или електротехничар електронике, мехатроничар за ракетне системе или техничар мехатронике, мехатроничар за радарске системе или техничар мехатронике и електротехничар телекомуникација или техничар ПТТ саобраћаја.
 
Из пољопривредне школе могу да конкуришу ученици образовног профила прехрамбени техничар.
 
Висина ученичке стипендије у школској 2020/2021. години је за ученике четвртог разреда средње школе 25.000 динара месечно, за ученике трећег разреда 20.000 динара, а за ученике другог разреда 15.000 динара месечно.
 
По завршетку школовања, а потом и одговарајуће војне обуке са оружјем, ученици ће бити примљени у професионалну војну службу у својству подофицира у места службовања - Београд, Лађевци, Ниш, Батајница, Зуце, Панчево, Нови Сад, Јаково, Стари Бановци, Качарево, Ужице и Сомбор.
 
Рад у својству подофицира у РВиПВО омогућава рад на средствима технике која су међу најсавременијим у свету. Та привилегија је доступна само лицима која се налазе у професионалној војној служби.

Статус подофицира у РВиПВО омогућава запослење на неодређени период, могућност сталног усавршавања и напредовања у каријери, бенефицирани радни стаж, сигурну здравствену заштиту и сталну зараду.

У циљу јачања подофицирског кадра у Ратном ваздухопловству и ПВО, током 2019. године примљена је прва генерација подофицира који су завршили Средњу војну школу, а редовно се реализује обука професионалних војника у Центру за обуку и усавршавање подофицира, чиме се такође врши попуна кадра. Део кадра попуњава се из цивилних структура, па су ученичке стипендије један од начина за ту врсту попуне.
 
Стална могућност за напредовањем и усавршавањем, рад на најсавременијим средствима и системима који су доступни само лицима у Војсци Србије, али и добар материјални статус који се из године у годину побољшава само су неки од разлога да млади људи изаберу војни позив као животно опредељење за сигурну будућност.
 
Стипендија се додељује ученику под условом да прихвати да ступи у службу у Војску Србије и остане у служби најмање двоструко време трајања стипендирања.
 
Конкурс је отворен до 30. септембра 2020. године.
 
Више информација о наведеном конкурсу можете видети на овом линку >>>.