Министарство одбране Републике Србије
 
24.08.2020.

Војна логистика спремна на све изазове



Правовременим планирањем и добром организацијом, Војска Србије показала је одрживост и непрекидност своје логистике, која је осим успешног задовољавања свих потреба војске, помогла цивилном становништву у превазилажењу бројних и непредвидивих изазова које је нашој земљи донела пандемија вируса Ковид-19

Од тренутка проглашења ванредног стања у нашој земљи, у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, препорукама Републичког кризног штаба и одлукама и наређењима министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба генерала Милана Мојсиловића, Војска Србије ставила је подједнако своје људске, материјалне и логистичке капацитете у службу подршке цивилним властима на сузбијању и спречавању ширења Ковида-19.

У веома кратком року, ангажовањем значајних капацитета и сопствених залиха, Војска Србије је успела да опреми и обезбеди све услове за смештај и живот у привременим ковид болницама. Укупно 5.122 комплета војничких кревета размештено је у привремним болницама на „Београском сајму“, у „Штарк арени“, халама „Ранко Жеравица“ и „Александар Николић“ у Београду, на „Новосадском сајму“, као и у нишким болницама у хали „Чаир“, ОШ „Душко Радовић“ и ОШ „Мика Антић“.
 
По захтевима геронтолошких центара, извршено је додатно опремање са 128 кревета у Молу, Новом Саду и Бачкој Паланци, а у Моровићу је припремљен камп намењен за прихват и смештај повратника из иностранства, постављањем 158 шатора у којима је размештено 790 кревета. У том кампу касније су били смештени мигранти.
 
Укупно за време ванредног стања Војска Србије је из својих залиха припремила за смештај 6.040 кревета, а њене јединице биле су спремне да по захтеву и у складу са добијеним наређењима, на исти начин помогну и осталим геронтолошким центрима, сличним установама, а по потреби и становништву.
 
Током реализације ових задатака превезено је више од 35.000 особа и 22.000 тона различитог терета, уз ангажовање више од 2.000 возила, која су прешла око 800.000 километара. Посебан допринос својим ангажовањем дали су стручни органи логистике и припадници Централне логистичке базе из чијих складишта је издаван највећи део опреме и који су реализовали скоро сва превожења припадника јединица Команде за обуку ангажованих на уређивању свих привремених болница у Београду, као и припадника осталих једница Војске Србије.
 
У тренутку проглашења ванредног стања попуна трупних ратних материјалних резерви артиклима хране износила је 100 процената, чиме је омогућено да се у сваком моменту обезбеде довољне количине хране како за припаднике Министарства одбране и Војске Србије, тако и за потребе цивилног становништва у циљу обезбеђивања континуираног снабдевања основним животним намирницама.

За потребе смештаја, припреме и поделе хране, на 17 локација свакодневно је просечно било ангажовано око 20 запослених из састава Војне установе „Моровић“ и око 100 запослених из Војне установе „Дедиње“. Само за време ванредног стања, Војна установа „Дедиње“ припремила је и поделила око 364.000 целодневних оброка хране, што просечно износи око 7.000 оброка дневно.
 
Логистика Војске Србије била је, такође, задужена за прихват, смештај, превожење, исхрану и обезбеђење услова за редовне хигијенске потребе свих чланова лекарског тима из Народне Републике Кине, као и лекарских и АБХО тимова Оружаних снага Руске Федерације, који су боравили у Србију ради пружања помоћи у борби против коронавируса.
 
Постизање да јединице које извршавају редовне задатке на очувању оперативних способности и заштити државе истовремено буду у стању да пруже подршку снагама ангажованим на сузбијању ковида-19, изискивало је даноноћно ангажовање војне логистике током ванредног стања.
 
Добра логистика допринела је квалитету здравствене заштите у свим јединицама војске и то снабдевањем снага током извршења задатака, одржавањем исправности техничких средстава, обезбеђењем услова за смештај снага које се ангажују ван матичних локација. Са циљем спречавања ширења вируса у војним колективима и очувања способности за реализацију задатака, за припаднике Војске Србије обезбеђене су и довољне количине заштитних средстава и редовна дезинфекција радних простора и средстава на употреби.
 
Нови задатак наметнуле су временске непогоде које су крајем јуна ове године задесиле готово целу Србију и нанеле велике материјалне штете. На извршењу тих задатака Војска Србије поново је показала своју спремност да се носи са најсложенијим временским и земљишним условима како би помогла становништву.

Осим санације речних корита, поправки и уређења оштећених путева, изградњи и реконструкцији бедема око плавних река, заустављања и насипања клизишта, постављања мостова, јединице Војске Србије пружиле су помоћ и у снабдевању водом за пиће грађана општина Ивањица, Прокупље, Блаце и Крушевац.
 
По укидању ванредног стања војна логистика наставила је са реализацијом свих захтеваних превожења људства и средстава на успостављању привремених болница, такође за потребе сузбијања пандемије Ковид-19, а након погоршања епидемиолошке ситуације почетком јула ове године, поново су обезбеђени услови за живот и рад у привременим ковид болницама у Новом Пазару, београдској „Штарк арени“ и у просторијама „Шумадија сајма“ у Крагујевцу.
 
Од почетка јула до данас, Војска Србије је ставила на располагање 1.020 кревета. За превожење су ангажовани транспортни капацитети Централне логистичке базе, а за издавање и размештај средстава ангажовано је људство из Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО, Команде за обуку и Централне логистичке базе.
 
Војска Србије остаје спремна и способна да и у условима појачаног ангажовања на сузбијању и спречавању ширења заразне болести ковид-19 изврши све задатке из додељених мисија и заштити државу и грађане Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.08.2020
mp4 (61,51 MB)
Логистика