Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.08.2020.

Vojna logistika spremna na sve izazove



Pravovremenim planiranjem i dobrom organizacijom, Vojska Srbije pokazala je održivost i neprekidnost svoje logistike, koja je osim uspešnog zadovoljavanja svih potreba vojske, pomogla civilnom stanovništvu u prevazilaženju brojnih i nepredvidivih izazova koje je našoj zemlji donela pandemija virusa Kovid-19

Od trenutka proglašenja vanrednog stanja u našoj zemlji, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, preporukama Republičkog kriznog štaba i odlukama i naređenjima ministra odbrane Aleksandra Vulina i načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića, Vojska Srbije stavila je podjednako svoje ljudske, materijalne i logističke kapacitete u službu podrške civilnim vlastima na suzbijanju i sprečavanju širenja Kovida-19.

U veoma kratkom roku, angažovanjem značajnih kapaciteta i sopstvenih zaliha, Vojska Srbije je uspela da opremi i obezbedi sve uslove za smeštaj i život u privremenim kovid bolnicama. Ukupno 5.122 kompleta vojničkih kreveta razmešteno je u privremnim bolnicama na „Beograskom sajmu“, u „Štark areni“, halama „Ranko Žeravica“ i „Aleksandar Nikolić“ u Beogradu, na „Novosadskom sajmu“, kao i u niškim bolnicama u hali „Čair“, OŠ „Duško Radović“ i OŠ „Mika Antić“.
 
Po zahtevima gerontoloških centara, izvršeno je dodatno opremanje sa 128 kreveta u Molu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci, a u Moroviću je pripremljen kamp namenjen za prihvat i smeštaj povratnika iz inostranstva, postavljanjem 158 šatora u kojima je razmešteno 790 kreveta. U tom kampu kasnije su bili smešteni migranti.
 
Ukupno za vreme vanrednog stanja Vojska Srbije je iz svojih zaliha pripremila za smeštaj 6.040 kreveta, a njene jedinice bile su spremne da po zahtevu i u skladu sa dobijenim naređenjima, na isti način pomognu i ostalim gerontološkim centrima, sličnim ustanovama, a po potrebi i stanovništvu.
 
Tokom realizacije ovih zadataka prevezeno je više od 35.000 osoba i 22.000 tona različitog tereta, uz angažovanje više od 2.000 vozila, koja su prešla oko 800.000 kilometara. Poseban doprinos svojim angažovanjem dali su stručni organi logistike i pripadnici Centralne logističke baze iz čijih skladišta je izdavan najveći deo opreme i koji su realizovali skoro sva prevoženja pripadnika jedinica Komande za obuku angažovanih na uređivanju svih privremenih bolnica u Beogradu, kao i pripadnika ostalih jednica Vojske Srbije.
 
U trenutku proglašenja vanrednog stanja popuna trupnih ratnih materijalnih rezervi artiklima hrane iznosila je 100 procenata, čime je omogućeno da se u svakom momentu obezbede dovoljne količine hrane kako za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, tako i za potrebe civilnog stanovništva u cilju obezbeđivanja kontinuiranog snabdevanja osnovnim životnim namirnicama.

Za potrebe smeštaja, pripreme i podele hrane, na 17 lokacija svakodnevno je prosečno bilo angažovano oko 20 zaposlenih iz sastava Vojne ustanove „Morović“ i oko 100 zaposlenih iz Vojne ustanove „Dedinje“. Samo za vreme vanrednog stanja, Vojna ustanova „Dedinje“ pripremila je i podelila oko 364.000 celodnevnih obroka hrane, što prosečno iznosi oko 7.000 obroka dnevno.
 
Logistika Vojske Srbije bila je, takođe, zadužena za prihvat, smeštaj, prevoženje, ishranu i obezbeđenje uslova za redovne higijenske potrebe svih članova lekarskog tima iz Narodne Republike Kine, kao i lekarskih i ABHO timova Oružanih snaga Ruske Federacije, koji su boravili u Srbiju radi pružanja pomoći u borbi protiv koronavirusa.
 
Postizanje da jedinice koje izvršavaju redovne zadatke na očuvanju operativnih sposobnosti i zaštiti države istovremeno budu u stanju da pruže podršku snagama angažovanim na suzbijanju kovida-19, iziskivalo je danonoćno angažovanje vojne logistike tokom vanrednog stanja.
 
Dobra logistika doprinela je kvalitetu zdravstvene zaštite u svim jedinicama vojske i to snabdevanjem snaga tokom izvršenja zadataka, održavanjem ispravnosti tehničkih sredstava, obezbeđenjem uslova za smeštaj snaga koje se angažuju van matičnih lokacija. Sa ciljem sprečavanja širenja virusa u vojnim kolektivima i očuvanja sposobnosti za realizaciju zadataka, za pripadnike Vojske Srbije obezbeđene su i dovoljne količine zaštitnih sredstava i redovna dezinfekcija radnih prostora i sredstava na upotrebi.
 
Novi zadatak nametnule su vremenske nepogode koje su krajem juna ove godine zadesile gotovo celu Srbiju i nanele velike materijalne štete. Na izvršenju tih zadataka Vojska Srbije ponovo je pokazala svoju spremnost da se nosi sa najsloženijim vremenskim i zemljišnim uslovima kako bi pomogla stanovništvu.

Osim sanacije rečnih korita, popravki i uređenja oštećenih puteva, izgradnji i rekonstrukciji bedema oko plavnih reka, zaustavljanja i nasipanja klizišta, postavljanja mostova, jedinice Vojske Srbije pružile su pomoć i u snabdevanju vodom za piće građana opština Ivanjica, Prokuplje, Blace i Kruševac.
 
Po ukidanju vanrednog stanja vojna logistika nastavila je sa realizacijom svih zahtevanih prevoženja ljudstva i sredstava na uspostavljanju privremenih bolnica, takođe za potrebe suzbijanja pandemije Kovid-19, a nakon pogoršanja epidemiološke situacije početkom jula ove godine, ponovo su obezbeđeni uslovi za život i rad u privremenim kovid bolnicama u Novom Pazaru, beogradskoj „Štark areni“ i u prostorijama „Šumadija sajma“ u Kragujevcu.
 
Od početka jula do danas, Vojska Srbije je stavila na raspolaganje 1.020 kreveta. Za prevoženje su angažovani transportni kapaciteti Centralne logističke baze, a za izdavanje i razmeštaj sredstava angažovano je ljudstvo iz Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Komande za obuku i Centralne logističke baze.
 
Vojska Srbije ostaje spremna i sposobna da i u uslovima pojačanog angažovanja na suzbijanju i sprečavanju širenja zarazne bolesti kovid-19 izvrši sve zadatke iz dodeljenih misija i zaštiti državu i građane Srbije.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.08.2020
mp4 (61,51 MB)
Logistika