Министарство одбране Републике Србије
 
09.07.2020.

Министар Вулин: Насиље на улицама је покушај насилног преузимања власти и изазивања грађанског рата у Србији



- Имамо страшно насиље на улицама, имамо покушај државног удара, имамо покушај насилног преузимања власти и покушај изазивања грађанског рата у Србији. То не може другачије да се опише и објасни. Не постоји никакав разлог, не постоји ни један повод да се запали Скупштина, да се запали Градска кућа у Новом Саду, да се напада полиција, да се пребијају људи на улицама, да се угрожава живот и да се угрожава имовина грађана Србије - изјавио је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији Ново јутро ТВ Пинк, упитан да прокоментарише дешавања у претходне две вечери.

Према његовим речима, све оно што смо чували претходних година и све оно што смо изборили и створили – политичку стабилност, мир, сигурност, све то сад може бити угрожено, зато што се покушава да се власт добије без избора.

Говорећи о ономе што се претходних вечери могло видети на улицама градова у Србији, министар Вулин је истакао да то не сме и не може да се деси у једној уређеној, цивилизованој Србији, каква је она била у годинама за нама, и за то не постоји оправдање.

Министар Вулин је рекао, узимајући све у обзир, да је очигледно реч о координисаној акцији, и да све што се десило, није се десило случајно и да је пажљиво и стрпљиво припремано.

Говорећи о ширем контексту дешавања, он је истакао да је у Србији „једино дозвољено да смете да мрзите Александра Вучића, и сваког ко је члан његове породице и свакога ко је на истој политичкој страни са њим“.

Упитан да прокоментарише реакције које су стигле из региона на актуелна дешавања у Србији, министар Вулин је истакао да су сви медији у региону, на првом месту у Хрватској, реаговали на потпуно исти начин, оцењујући да „није случајна та количина напада и мржње која је кренула ка Србији“.

- Очигледно да постоји оркестрирана кампања, јер неће успешну и стабилну Србију. Али ово је одличан начин да се коначно испуне жеље свих наших непријатеља – истакао је министар Вулин.

Он је нагласио да се све ово дешава пред тешке и важне састанке које председник Вучић има у наредним данима, када се „он бори за судбину нашег народа и очување Косова и Метохије, а код куће има најаву грађанског рата, претњу оружане побуне и државног удара“, што утиче на његову позицију у међународним односима, која је, како је оценио, овим значајно отежана.

Истакао је да се овакве ствари никада не дешавају без утицаја са стране, „да то никада не долази сасвим случајно те да не може а да не дође до последица“.

- Последице ће се експлоатисати у међународним односима. Јуче су неки хрватски политичари и посланици говорили да ће прекинути европске интеграције Србије због насиља и бруталности полиције. Чиме је то полиција заслужила такве оцене? Ти људи су радили свој посао и закон регулише где и када долазе и како да се понашају. Они су послати по задатку да чувају имовину и безбедност свих грађана Србије - рекао је министар Вулин.

Истакао је да након оваквих дешавања, пооштравање мера за борбу против короне нема никаквог смисла.

- Ово са короном везе нема, а ја се питам ко ће бити одговоран за то што су се јуче и прекјуче заразиле стотине и хиљаде људи - поручио је министар одбране.

Према његовим речима, Србија је снажна и организована држава која ће се изборити и која има силу закона те поручио да „или ћемо поштовати закон или Србија неће бити демократска земља“.

- Ово нема везе са демократијом, нема везе са короном, већ има везе само са једном ствари - срушити Александра Вучића. Не можемо на изборима, хајде да га срушимо на улици. Порука свега овога је срушити власт на улици, урадити то насиљем, извршити државни удар. Мене као грађанина ове земље занима да се успостави владавина права и да свако ко је подигао руку на полицајца, ко је покушао да запали Скупштину или ко је угрозио нечији живот, имовину, безбедност, мора за то да одговара. Морамо сачувати стабилност и мир у Србији, морамо сачувати оно за шта смо се мукотрпно борили, а то је да Србија буде сигурна, стабилна, мирна и безбедна земља. Ово не може да буде модел понашања - закључио је министар Вулин.