Министарство одбране Републике Србије
 
04.07.2020.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије присуствовао приказу нових беспилотних летелица Војске Србије CH-92А



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић присуствовао је данас на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, приказу нових беспилотних летелица CH-92А Војске Србије, које имају могућност напада ласерски вођеним ракетама на циљеве на земљи и чијом набавком је значајно унапређена способност извиђања из ваздушног простора. Приказу је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић истакао је да је реч о шест нових беспилотних летелица купљених у Народној Републици Кини, које своје циљеве могу да гађају са удаљености од око девет километара, а истовремено да са раздаљине од 250 километара снимају терен и положај непријатељских јединица и објеката дубоко у непријатељској територији.
 
- То постаје савремени начин ратовања. Ми у томе нисмо могли и нисмо имали никакву шансу да се меримо са озбиљнијим земљама. Сада почињемо и важно је да смо договорили трансфер технологија са кинеском страном, тако да и наш Пегаз полако уводимо у систем Војске Србије. Учимо и преузимамо инжењерску технологију коју нисмо имали завршену до краја. За сада имамо 18 ракета, купићемо их више, нису скупе, а реч је о најбољем оружју и то се види у ратовању у Јемену и Саудијској Арабији - искључиво беспилотним летелицама, нема људских жртава, а резултати су најснажнији и задајете најтежи ударац потенцијалном непријатељу - рекао је председник Вучић, поручивши да је срећан што Војска Србије расте, напредује и што је многоструко снажнија у односу на време од пре неколико година.

Војска Србије је прва у региону опремљена беспилотним летелицама CH-92А чији је акциони радијус већи од 250 километара, максимална висина лета је 5.000 метара, а брзина нешто мања од 200 километара на сат. Систем наоружаних беспилотних летелица CH-92А представља мултифункционални систем који се може употребљавати за реализацију широког спектра задатака, као што су извиђање из ваздушног простора, прецизно одређивање координата уочених циљева на земљи, аутоматско праћење покретних циљева на земљи, обавештајна припрема бојишта, корекција артиљеријске ватре, процена ефеката дејства, напад ласерски вођеним ракетама на циљеве на земљи, ласерско озрачивање циља ради дејства друге ласерски вођене муниције - бомби и ракета.
 
Након обиласка нових беспилотних летелица Војске Србије, председник Вучић је одговарајући на новинарско питање о тренутној ситуацији у Новом Пазару, истакао да је јутрос разговарао са генералима Војске Србије који су у Новом Пазару и да је ситуација боља него претходног дана. Он је поручио да је за помоћ у том граду требало раније ангажовати Војску Србије.

- Војска је обавила одличан посао. Издао сам наређење у року од 24 сата и начелнику Генералштаба генералу Милану Мојсиловићу и начелнику Управе за војно здравство генерал-мајору др Угљеши Јовичићу. Обавили су одличан посао и наши лекари и сви други. Требало је то раније да урадимо - истакао је председник Србије.
 
Данашњем приказу присуствовали су и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић и в.д. помоћника министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.07.2020
mp4 (150,99 MB)
Обраћање председника и врховног команданта Александра Вучића
04.07.2020
mp4 (84,87 MB)
Приказ