Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.07.2020.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije prisustvovao prikazu novih bespilotnih letelica Vojske Srbije CH-92APredsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, prikazu novih bespilotnih letelica CH-92A Vojske Srbije, koje imaju mogućnost napada laserski vođenim raketama na ciljeve na zemlji i čijom nabavkom je značajno unapređena sposobnost izviđanja iz vazdušnog prostora. Prikazu je prisustvovao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić istakao je da je reč o šest novih bespilotnih letelica kupljenih u Narodnoj Republici Kini, koje svoje ciljeve mogu da gađaju sa udaljenosti od oko devet kilometara, a istovremeno da sa razdaljine od 250 kilometara snimaju teren i položaj neprijateljskih jedinica i objekata duboko u neprijateljskoj teritoriji.
 
- To postaje savremeni način ratovanja. Mi u tome nismo mogli i nismo imali nikakvu šansu da se merimo sa ozbiljnijim zemljama. Sada počinjemo i važno je da smo dogovorili transfer tehnologija sa kineskom stranom, tako da i naš Pegaz polako uvodimo u sistem Vojske Srbije. Učimo i preuzimamo inženjersku tehnologiju koju nismo imali završenu do kraja. Za sada imamo 18 raketa, kupićemo ih više, nisu skupe, a reč je o najboljem oružju i to se vidi u ratovanju u Jemenu i Saudijskoj Arabiji - isključivo bespilotnim letelicama, nema ljudskih žrtava, a rezultati su najsnažniji i zadajete najteži udarac potencijalnom neprijatelju - rekao je predsednik Vučić, poručivši da je srećan što Vojska Srbije raste, napreduje i što je mnogostruko snažnija u odnosu na vreme od pre nekoliko godina.

Vojska Srbije je prva u regionu opremljena bespilotnim letelicama CH-92A čiji je akcioni radijus veći od 250 kilometara, maksimalna visina leta je 5.000 metara, a brzina nešto manja od 200 kilometara na sat. Sistem naoružanih bespilotnih letelica CH-92A predstavlja multifunkcionalni sistem koji se može upotrebljavati za realizaciju širokog spektra zadataka, kao što su izviđanje iz vazdušnog prostora, precizno određivanje koordinata uočenih ciljeva na zemlji, automatsko praćenje pokretnih ciljeva na zemlji, obaveštajna priprema bojišta, korekcija artiljerijske vatre, procena efekata dejstva, napad laserski vođenim raketama na ciljeve na zemlji, lasersko ozračivanje cilja radi dejstva druge laserski vođene municije - bombi i raketa.
 
Nakon obilaska novih bespilotnih letelica Vojske Srbije, predsednik Vučić je odgovarajući na novinarsko pitanje o trenutnoj situaciji u Novom Pazaru, istakao da je jutros razgovarao sa generalima Vojske Srbije koji su u Novom Pazaru i da je situacija bolja nego prethodnog dana. On je poručio da je za pomoć u tom gradu trebalo ranije angažovati Vojsku Srbije.

- Vojska je obavila odličan posao. Izdao sam naređenje u roku od 24 sata i načelniku Generalštaba generalu Milanu Mojsiloviću i načelniku Uprave za vojno zdravstvo general-majoru dr Uglješi Jovičiću. Obavili su odličan posao i naši lekari i svi drugi. Trebalo je to ranije da uradimo - istakao je predsednik Srbije.
 
Današnjem prikazu prisustvovali su i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković i v.d. pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
04.07.2020
mp4 (150,99 MB)
Obraćanje predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića
04.07.2020
mp4 (84,87 MB)
Prikaz