Министарство одбране Републике Србије
 
02.07.2020.

Конкурс за доделу 34 студентске стипендије



 
Министарство одбране расписало је конкурс за доделу 34 студентске стипендије у школској 2020/2021. години - за 14 студената мастер и 20 студената основних академских студија.
 
Висина студентске стипендије у школској 2020/2021. години за студенте мастер студија је 50.000 динара, за студенте четврте године 40.000 динара, а за студенте треће године основних студија 35.000 динара.
 
Конкурсом је предвиђено да стипендисти по завршетку студија добију запослење у Министарству одбране, у својству цивилних лица, а њихова будућа радна места налазе се у Војнотехничком институту у Београду и Техничком ремонтном заводу у Крагујевцу где ће радити на истраживачким и развојним пројектима у окружењу које омогућава креативан рад и могућност сталног стручног усавршавања у земљи и иностранству.
 
На овај начин Министарство одбране охрабрује највредније и најталентованије студенте да своје знање усмере у развој и унапређење одбрамбених способности своје земље. Војна индустрија је носилац технолошког развоја, а изазов нове генерације је да настави пут успеха ка врху савремених технологија. Развој наоружања и војне опреме је један од генератора развоја савремене науке и савремених технологија у целом свету.
 
Војнотехнички институт је већ 72 године извор техничких иновација и генератор савремених технологија у области одбрамбене индустрије наше земље. Институт ради на развоју наоружања, са циљем да наша војска буде јака и поуздана, а наша земља сигурна и слободна. Развој савремених сложених борбених и неборбених система је оно што карактерише основну делатност Војнотехничког института.
 
Рад у Војнотехничком институту пружа могућност учешћа у развоју најсавременијих средстава наоружања и војне опреме: ракетних вођених и невођених система, савремених борбених система, беспосадних платформи, беспилотних летелица, савремених електронских и комуникационих система, радарских и ПВО система.
 
Запослење у Техничком ремонтном заводу Крагујевац омогућава младим инжењерима изазовне задатке на праћењу, испитивању, одржавању и генералном ремонту нових савремених и сложених експлозивних убојних средстава. 
 
ТРЗ Крагујевац, који зачетке свог пословања бележи још од 1853. године, данас има високо техничко-технолошки модернизоване линије за лабораторијска испитивања хемијске стабилности барута и ракетних горива, које омогућавају стално праћење и унапређење процеса испитивања убојних средстава, а захваљујући специјалној опреми коју поседује омогућава и њихова полигонска балистичка испитивања.
 
Конкурисањем за стипендију Министарства одбране стичу се услови и отвара се могућност за добијање посла и изградњу каријере у овим еминентним и престижним установама које имају своје препознатљиво место у домаћој и страној стручној јавности. По успешном завршетку школовања, осим сигурног запослења, стварају се услови за рад у савременим лабораторијама и ангажовању на реализацији конкретних и врло применљивих пројеката, који као крајњи производ имају употребну вредност у одбрани Републике Србије. Учествовати у развоју Војске Србије је важна животна мисија, а не само обичан посао.
 
Лично усавршавање је једно од потреба и приоритета коме Министарство поклања велику пажњу. На овај начин, даровити млади људи су у могућности да се брзо и ефикасно укључе у најсавременије технолошке процесе дајући свој допринос развоју наоружања и војне опреме.
 
На конкурс могу да се пријаве студенти мастер академских студија на факултетима из области индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента и факултета из области машинског инжењерства.
 
Конкурс је расписан за студенте основних академских студија четврте године факултета из области индустријског инжењерства и инжењерског менаџмента и студенте треће или четврте године факултета из области електротехничког и рачунарског инжењерства. 
 
Позивамо све заинтересоване кандидате да се пријаве на Конкурс који је отворен до 30. октобра 2020. године.
 
Више информација о наведеном конкурсу можете видети на овом линку >>>