Министарство одбране Републике Србије
 
11.06.2020.

Министар Вулин на полигону „Тител“: Наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштите




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас обуци и гађању јединица Речне флотиле и кадета 141. класе Војне академије модула речне јединице на полигону за гађање бродским наоружањем.

Обуци и гађању на реци на полигону „Тител“ на Тиси присуствовали су и командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић.

Како је истакао министар Вулин, припадници Речне флотиле данас су још једном показали висок ниво обучености, мотивисаности и исправности технике.
 
- Посебно радује што су сви кадети доказали да су време на Војној академији добро утрошили, да су добро припремљени и да су спремни да преузму прве официрске дужности. Веома сам задовољан тиме како су се показали нови команданти на бродовима Речне флотиле, што говори да се смена генерација врши на прави начин и да долазе подједнако квалитетни и у будућности још квалитетнији официри и морнари. Речна флотила је важан део Копнене војске и ниједан део наше територије не може да буде небрањен као што не може да буде небрањено небо или копно, тако ни наше реке и наша језера неће бити без одговарајуће заштите – рекао је министар Вулин.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Андрија Андрић рекао је да су данас бродови Речне флотиле Копнене војске извели појединачна и заједничка бродско-артиљеријска гађања на циљеве на води и на копну.
 
- Приказана су појединачна гађања бродова који су остварили ватру дејством из топова 30 мм, бацача граната 30 мм и четвороцевних топова 20 мм. Видели смо, такође, и прво припремно артиљеријско бојево гађање кадета рода Речних јединица 141. класе Војне академије – истакао је командант Речне флотиле.
 
Након дочека у луци „Тител“ на броду ПРБ 36 „Шабац“, министар одбране је присуствовао извршењу бојевих гађања циљева на копну и води са бродова, као и дефилеу бродова Речне флотиле.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.06.2020
mp4 (65,29 MB)
Изјава министра Вулина
11.06.2020
mp4 (39,63 MB)
Изјава капетана бојног брода Андрије Андрића
11.06.2020
mp4 (121,59 MB)
Обука и гађање