Министарство одбране Републике Србије
 
20.05.2020.

Министарство одбране остаје посвећено јачању регионалне сарадње



Помоћник министра за политику одбране мр Милан Ранковић учествовао је на састанку политичких директора министарстава спољних послова и одбране чланица и посматрача Америчко-јадранске повеље (А5), који је организован путем видео линка, у оквиру босанскохерцеговачког председавања овом регионалном иницијативом.

Састанак је посвећен разматрању регионалне сарадње са посебним фокусом на пандемију КОВИД-19, као и улози Америчко-јадранске повеље у јачању регионалне сарадње.

Помоћник министра Ранковић представио је мере које су Министарство одбране и Војска Србије предузеле од избијања пандемије и проглашења ванредног стања у Републици Србији. Посебно је истакао да се спремност Војске Србије и Управе за војно здравство, да у најкраћем року својим ресурсима, капацитетима, организацијом, логистиком и особљем подрже цивилне институције Републике Србије, показала кључном у свеукупним мерама за сузбијање пандемије изазване КОВИД-19 у нашој држави.

Нагласио је да је током наведене кризе Републици Србији пружена значајна помоћ у донацијама као и путем размене експертизе и са Истока и са Запада - пре свега из НР Кине и Руске Федерације, као и Европске уније и њених држава чланица. Боравком експертских медицинских тимова из НР Кине и медицинских и АБХО тимова из Руске Федерације у Републици Србији пружена је значајна подршка здравственом систему, како кроз непосредну медицинску негу и помоћ оболелим од КОВИД-19, тако и кроз дезинфекцију цивилних и војних објеката.

Помоћник министра Милан Ранковић и помоћник министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић, који је такође учествовао на састанку, истакли су посвећеност Републике Србије регионалној сарадњи и активном учешћу у раду свих регионалних одбрамбених иницијатива, у циљу очувања регионалног мира и стабилности и јачања међусобног разумевања и поверења.

Република Србија учествује у раду Америчко-јадранске повеље као посматрач од децембра 2008. године.