Министарство одбране Републике Србије
 
09.05.2020.

Полагање венаца поводом Дана победе над фашизмом




Поводом 9. маја – Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, делегације Министарства одбране и Војске Србије положиле су венце на Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату, код Споменика ослободиоцима Београда и Споменика совјетском војнику, као и код Споменика совјетским ветеранима на Авали.

Данашњи празник, осим што је знак сећања на датум када је пре 75 година извојевана победа над фашизмом у Другом светском рату, прилика је да се ода пошта свим херојима борбе за слободу.

Окупирани Београд у Другом светском рату претрпео је велике људске жртве и разарања.  На Гробљу ослободилаца Београда у Другом светском рату почива 1.395 бораца Народноослободилачке армије Југославије и 818 припадника Црвене армије, који су заједно дали животе борећи се за ослобођење српске престонице.

На Дан победе одата је пошта и херојима совјетске Русије који су трагично страдали 1964. године, долазећи на обележавање двадесетогодишњице ослобађања Београда. У њихову част подигнут је Споменик совјетским ветеранима на Авали.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА