Министарство одбране Републике Србије
 
07.05.2020.

Министар Вулин на полигону "Међа": После више деценија инжињерија обновљена у складу са највишим стандардима




Сваки род у Војсци Србије заслужује подједнако пажњу, а први пут након више деценија, можемо да кажемо да је инжињерија Војске Србије апсолутно обновљена и да је у складу са највише могућим стандардима, поручио је министар одбране Александар Вулин, након данашњег обиласка Војног комплекса "Међа", у оквиру којег припадници 310. инжињеријског батаљона Треће бригаде копнене војске изводе инжињерске радове на уређењу стазе за тенковски биатлон, са циљем што боље припреме екипа Војске Србије за такмичење у Руској Федерацији.
- Инжињерија је нешто што показује своју вредност онда када је најтеже. У поплавама, када су елементарне непогоде, када падне снег и кад треба пробити пут и доћи до завејаних села, онда је ту инжињерија. Први пут, након више деценија, можемо да кажемо да је наша инжињерија апсолутно обновљена и да је у складу са највише могућим стандардима. Захваљујући великим донацијама из Народне Републике Кине, из Сједињених Америчких Држава, али и великим улагањима од стране Министарства одбране, 310. батаљон има све нове машине, нове камионе, потпуно нову опрему. Можемо да кажемо да смо и ову јединицу и инжињерију довели тамо где и треба да буде, да људи користе нову технику, нове машине, да буду сигурни и заштићени - рекао је министар Вулин.
 
Према речима команданта 310. инжињеријског батаљона потпуковника Борка Бућковића, Тактичка стаза са препрекама осмишљена је и прилагођена моделу полигона према нацрту добијеном од стране Оружаних снага Руске Федерације, тако да се тенковске посаде Копнене војске у што реалнијим условима могу припремати за светско првенство у тенковском биатлону.
- Стаза је дуга 4,6 километара и на себи има 10 препрека. Радове изводе припадници инжењеријске чете опште намене, а инжењерске машине и моторна возила која се ангажују на изради Тактичке стазе са препрекама су нове производње, набављене у периоду од 2016. закључно са 2020. годином - истакао је потпуковник Бућковић.
 
На полигону "Међа" може се видети и заштитни бедем ка селу Међа, дужине 570 метара, висине 8 метара и ширине 22 до 24 метара у основи, а при врху 6 метара. Захваљујући том бедему, објашњава потпуковник Бућковић, на полигону су се стекли услови за извођење гађања уметнутим цевима артиљеријских, оклопних и механизованих јединица.
 
Данашњем обиласку инжињеријских радова у оквиру Војног коплекса "Међа" присуствовали су начелник штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика, командант Трећег центра за обуку Команде за обуку пуковник Синиша Николић, начелник штаба Друге бригаде копнене војске пуковник Саво Вучковић и начелник штаба Треће бригаде копнене војске пуковник Слађан Цветковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.05.2020
mp4 (63,43 MB)
Изјава министра Вулина
07.05.2020
mp4 (81,89 MB)
Изјава потпуковника Борка Бућковића
07.05.2020
mp4 (99,46 MB)
Обилазак Војног комплекса "Међа"