Министарство одбране Републике Србије
 
04.05.2020.

Предавање помоћника министра Ранковића полазницима НАТО колеџа одбране




На позив НАТО колеџа одбране, в.д. помоћника министра за политику одбране Милан Ранковић одржао је, путем видео-линка, предавање полазницима 136. класе Курса за више официре НАТО колеџа одбране, на тему „Одбрамбена политика Републике Србије у контексту актуелних безбедносних изазова“.

Видео-конференција реализована је због чињенице да планирану посету представника НАТО колеџа одбране није било могуће реализовати због актуелне епидемиолошке ситуације.

Помоћник министра Ранковић је у свом излагању упознао полазнике Курса за више официре са општим опредељењима и циљевима политике одбране Републике Србије и сарадњи са кључним актерима међународне безбедности.

У том контексту, представљена су новоусвојена стратегијска документа. Наглашено је да су основна полазишта у изради стратегијских докумената била очување суверености и територијалне целовитости, брига о српском народу ван граница Србије, европске интеграције и ефикасна правна држава. Посебна пажња током излагања посвећена је војној неутралности као полазишту за пројектовање међународне сарадње на билатералном и мултилатералном плану.

Имајући у виду да су слушаоце посебно занимали односи са НАТО, помоћник министра Ранковић је указао да Република Србија нема аспирације да постане чланица Алијансе, као и да је учешће у Програму Партнерство за мир оптималан оквир сарадње, при чему је посебан значај придао сарадњи Војске Србије и КФОР-а на спровођењу Резолуције 1244 СБ УН и Војнотехничког споразума.

С тим у вези, указао је да је за Србију апсолутно неприхватљиво формирање тзв. „Војске Косова“. Резолуција 1244 јасно одређује да је КФОР једина легитимна оружана сила на Косову и Метохији и ту не може бити изузетака. КФОР представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије и Србија се снажно противи смањењу броја његових припадника.

Практична сарадња Србије и НАТО оцењена је као добра и разноврсна, будући да заједно са партнерима из различитих делова НАТО структуре Министарство одбране и Војска Србије годишње спроведу близу 200 активности у 19 области сарадње.

Поред представника Министарства одбране, предавања су имали в.д. помоћника министра спољних послова за безбедносну политику амбасадор Бранимир Филиповић и чланови Делегације Народне скупштине Републике Србије при Парламентарној скупштини НАТО, Драган Шормаз и Жарко Мићин.