Министарство одбране Републике Србије
 
01.05.2020.

Борба против коронавируса: Радно на празник рада




Руски стручњаци у саставу АБХО јединице који од почетка априла помажу у борби против коронавируса у Србији радно су обележили Међународни празник рада дезинфекцијом Инфективног одељења градске болнице у Ваљеву.
 
- Иако је данас празник рада, ми настављамо да радимо овде у Ваљеву. Нажалост вирус нема дане за одмор. Зато немамо ни ми – рекао је у паузи дезинфекције водник Алексеј Исупов.

Ово је трећи боравак руских абехајаца у граду који је био једно од жаришта епидемије коронавируса. У Ваљеву је рад био отежан због великог броја пацијената у болници. Руски стручњаци дезинфиковали су и зграду за привремени смештај пацијената, након чега је један број оболелих пресељен у ту зграду.
 Данас су заједничке АБХО јединице српске и руске војске наставиле са дезинфекцијом објеката и јавних површина  у Крушевцу и Дољевцу.
 
Два руска лекарских тима у Нишу су наставили са прегледом пацијената заражених вирусом Ковид-19.
 
Руски војни лекари данас су боравили и градовима Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Сјеница, Бела Црква и Ковин, где су након процене епидемиолошке ситуације дали препоруке за спровођење мера против епидемије у медицинским установама у тим градовима.
 
До сада су руски стручњаци спровели дезинфекционе мере у 317 објеката у 30 градова у Србији, а укупна дезинфикована површина у објектима и јавним просторима близу је милион и седамсто хиљада квадратних метара.
 
Руски војни лекари прегледали су и учествовали у лечењу око 800 пацијената оболелих од вируса Ковид-19.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.05.2020
mp4 (21,49 MB)
Дезинфекција болнице у Ваљеву
01.05.2020
mp4 (16,71 MB)
Изјава водника Алексеја Исупова