Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2020.

Видео конференција српских и руских лекарских тимова



Представници војних и цивилних здравствених институција у Републици Србији и чланови медицинског тима Оружаних снага Руске Федерације ангажованих у нашој земљи на спречавању ширења инфекције коронавирусом разговарали су данас путем видео линка са члановима руских медицинских тимова ангажованих у Руској Федерацији и Републици Италији.
 
Конференцији су присуствовали координатор Тима за медицинску сарадњу са Оружаним снагама Руске Федерације бригадни генерал Драган Динчић, главни лекар медицинске службе Оружаних снага Руске Федерације ангажоване у Србији пуковник Рустам Амињев, представници војног здравства, Инфективне клинике Клиничког центра Србије и Института “Батут”.
 
Теме данашњих разговора биле су искуство и утисци током спречавања ширења заразе коронавирусом, као и међусобна сарадња.
 
Генерал Драган Динчић захвалио је представницима Оружаних снага Руске Федерације што су у овим тешким временима дошли у Србију да помогну.
 
- Веома нам је значајна помоћ у епидемиолошком смислу, као и помоћ у дезинфекцији бројних објеката. Руски експертски тимови, током 18 дана од када су у Србији, дезинфиковали су пола милиона квадратних метара простора у нашој земљи, око 65 различитих објеката, од чега највише ковид болница. Наглашавам да је данашња видео конференција са професорима из Војномедицинске академије у Санкт Петербургу, са представницима Војномедицинске академије у Београду и колегама из цивилног здравства, пре свега из Инфективне клинике Клиничког центра Србије и Института „Батут“, значајно помогла у разрешењу бројних питања, јер су нам се у више стручних питања мишљења подударала, али је било и недоумица - истакао је генерал Динчић.  
 
Пуковник Рустам Амињев нагласио је да су медицински стручњаци и групе лекара биле у свим деловима Србије, посетили су бројне болнице, медицинске установе и домове здравља укључене у лечење инфекције коронавирусом.

- Лекари су учествовали у дијагностици и збрињавању пацијената у најтежем стадијуму, који су на респираторима, а епидемиолози су учествовали у организацији антиепидемијских мера у ковид болницама. Сугуран сам да је њихово знање било корисно. На основу ситуације на терену, доносили смо решења о обиму и редоследу дезинфекције према степену хитности. Истакао бих и да је сарадња са медицинским особљем била "на истом језику" и да смо имали плодотворну сарадњу - рекао је пуковник Амињев.
 
Инфектолог из Инфективне клинике Клиничког центра Србије доцент Ксенија Бојовић изразила је велико задовољство што је присуствовала данашњој видео конференцији.
 
- Задовољство ми је што смо у разговору са руским колегама имали прилику да разменимо пре свега размишљања и искуства о новој болести. То је веома драгоцено, јер свакодневно имамо бројне клиничке дилеме, с обзиром на то да се до сада ни један клинички протокол није показао апсолутно поуздан и верификован као једини прави. Пред нама клиничарима је свакодневна дилема – да ли добро радимо или грешимо и да ли можда неко други више зна од нас. Могућност размене искуства не само са њима, већ и са колегама из Кине и Италије, допринело је томе да се за сада успешно боримо са овом инфекцијом, не само ми инфектолози, већ сви здравствени радници у Србији – истакла је доцент Бојовић.  
 
Руски лекарски тимови у Србији, током априла, обављали су анализу епидемиолошког стања и консултације са српским колегама ради детаљног упознавања са здравственом ситуацијом, а потом су пружали и медицинску помоћ оболелим од коронавируса. Извршили су 103 различите посете, дали своје експертизе, а често су и помагали нашим лекарима у раду. Руски војни стручњаци радили су подељени у осам лекарских тимова, а сваки тим има лекара опште праксе, епидемиолога, анестезиолога, медицинског техничара и преводиоца.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.04.2020
mp4 (85,91 MB)
Изјава бригадног генерала Драгана Динчића
22.04.2020
mp4 (104,42 MB)
Изјава пуковника Рустама Амињева
22.04.2020
mp4 (58,93 MB)
Изјава доц. др Ксеније Бојовић
22.04.2020
mp4 (62,42 MB)
Конференција