Министарство одбране Републике Србије
 
16.04.2020.

АБХО јединице Војске Србије свакодневно раде на сузбијању коронавируса




Јединице атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије широм Србије настављају ангажовање на спровођењу мера у циљу спречавања ширења вирусне инфекције Ковид-19, истакао је данас портпарол Министарства одбране и Војске Србије мајор Милан Гујаница.
 
- Код привремених болница на Београдском сајму, Новосадском сајму и у хали „Чаир“ у Нишу, припадници АБХО успоставили су и дезинфекционе пунктове где је ангажован највећи број припадника тих јединица. Екипе на дезинфекционим пунктовима врше дезинфекцију медицинског и немедицинског особља ангажованог у привременим болницама, али и дезинфекцију свих прилазних путева и површина око привремених болница. Такав пункт оспособљен је и код Клиничког центра у Нишу – рекао је мајор Гујаница.

Осим на дезинфекционим пунктовима, више мобилних екипа, претежно из 246. батаљона АБХО, ангажовано је на задацима превентивне дезинфекције комуникација и јавних површина раствором натријум хипохлорита.
 
- Екипе АБХО врше дезинфекцију путева и јавних површина у Крушевцу и Бујановцу, а већ је вршена дезинфекција у многим градовима и општинама као што су Краљево, Чачак, Нови Пазар, Рашка, Лесковац, Алексинац, Сврљиг, Прешево и друге на целој територији Републике Србије – подсећа мајор Гујаница и додаје да јединице АБХО Војске Србије све своје задатке извршавају уз обавезно поштовање свих општих и посебних мера заштите с циљем спречавања ширења вирусне инфекције Ковид-19.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.04.2020
mp4 (145,64 MB)
Изјава мајора Милана Гујанице
16.04.2020
mp4 (101,49 MB)
Дезинфекција Београдског сајма