Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.04.2020.

ABHO jedinice Vojske Srbije svakodnevno rade na suzbijanju koronavirusa




Jedinice atomsko-biološko-hemijske odbrane Vojske Srbije širom Srbije nastavljaju angažovanje na sprovođenju mera u cilju sprečavanja širenja virusne infekcije Kovid-19, istakao je danas portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije major Milan Gujanica.
 
- Kod privremenih bolnica na Beogradskom sajmu, Novosadskom sajmu i u hali „Čair“ u Nišu, pripadnici ABHO uspostavili su i dezinfekcione punktove gde je angažovan najveći broj pripadnika tih jedinica. Ekipe na dezinfekcionim punktovima vrše dezinfekciju medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u privremenim bolnicama, ali i dezinfekciju svih prilaznih puteva i površina oko privremenih bolnica. Takav punkt osposobljen je i kod Kliničkog centra u Nišu – rekao je major Gujanica.

Osim na dezinfekcionim punktovima, više mobilnih ekipa, pretežno iz 246. bataljona ABHO, angažovano je na zadacima preventivne dezinfekcije komunikacija i javnih površina rastvorom natrijum hipohlorita.
 
- Ekipe ABHO vrše dezinfekciju puteva i javnih površina u Kruševcu i Bujanovcu, a već je vršena dezinfekcija u mnogim gradovima i opštinama kao što su Kraljevo, Čačak, Novi Pazar, Raška, Leskovac, Aleksinac, Svrljig, Preševo i druge na celoj teritoriji Republike Srbije – podseća major Gujanica i dodaje da jedinice ABHO Vojske Srbije sve svoje zadatke izvršavaju uz obavezno poštovanje svih opštih i posebnih mera zaštite s ciljem sprečavanja širenja virusne infekcije Kovid-19.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
16.04.2020
mp4 (145,64 MB)
Izjava majora Milana Gujanice
16.04.2020
mp4 (101,49 MB)
Dezinfekcija Beogradskog sajma