Министарство одбране Републике Србије
 
10.04.2020.

Председник Вучић у Нишу: Дошао сам да покажем да сам са својим народом



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић састао се данас у Градској кући у Нишу са представницима локалне самоуправе, Клиничког центра и других здравствених институција, и том приликом уручио велики број маски, инвазивних и неинвазивних респиратора и друге медицинске опреме, као помоћ у борби против болести Covid-19 за цео југ Србије.
 
Састанку је присуствовао начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.  
 
На конференцији за новинаре након састанка, председник Вучић је честитао Нишлијама и житељима тог дела Србије што се успешно одупиру опасном вирусу и рекао да је дошао у Ниш да покаже да је уз свој народ.
 
- Овим показујемо колика је наша брига за Ниш, за југ Србије и да смо уз свој народ. Здравље људи нам је најважније. У Нишу се први резултати дисциплинованог и одговорног понашања виде, потребно је да тако и наставимо“, рекао је председник Вучић и додао да је захвалан  лекарима и свим људима који се понашају одговорно. 
 
- Ми сваких седам дана шаљемо заштитну опрему, материјале, а неретко и респираторе. Донели смо 20 неинвазивних респиратора. Донели смо и пулсне оксиметре и све што је потребно за функционисање болница. Припремамо и амбулантна возила са транспортним респираторима. Сигуран сам да ћемо да победимо и да ћемо једнога дана да се поносимо како смо ово урадили. Овде је јуначки народ. Увек је био", нагласио је председник Вучић.
 
Председник Србије је рекао да је због експоненцијалног раста заражених у овом крају, болница у Лесковцу претворена у ковид болницу, а да су на данашњем састанку одређени и додатни објекти који би могли да примају лакше пацијенте, међу којима је и нишка касарна Војске Србије на Пантелеју. 
 
Председник Вучић је најавио да држава припрема инвестициони циклус са великим улагањима и да ће убрзати мере помоћи приватном сектору.
 
Он је рекао да се нада да ћемо до краја месеца бити у стању да укинемо ванредно стање. 
 
„Видим светло на крају тунела за нашу земљу. Бавићемо се више економијом. Ми ћемо се полако припремати и кренућемо са огромним инвестиционим циклусима да бисмо могли да радимо и да се економски убрзамо“, поручио је председник Вучић и  додао да је наредних 10 дана кључно, да се до 20. априла решава судбина нашег односа према вирусу корона.
 
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, говорећи о изгледима за наредне дане, рекао је да ће број оболелих расти до Васкрса, након чега нас очекује опадање, као и да се нада сунчаном мају са "УВ зрачењем преко три". Он је позвао на још две недеље дисциплине и посебно подвукао снажну подршку државе лекарима у суочавању са пандемијом.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.04.2020
mp4 (278,01 MB)
Изјава председника Вучића
10.04.2020
mp4 (64,27 MB)
Изјава др Бранислава Тиодоровића
10.04.2020
mp4 (61,1 MB)
Донација