Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2020.

Министар Вулин: Војска и народ су одувек били једно




- Војска Србије је део нашег свакодневног живота. Војници су ту, деле добро и зло са својом нацијом. У историји нашег ратовања, један од разлога што су Срби побеђивали је то што нико никада није могао прецизно да каже где се завршава војска, а почиње народ – то је увек било једно, а ми смо наравно и сада једно, рекао је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији „Ново Јутро“ на Телевизији Пинк.

Према његовим речима, Војска Србије је велики ослонац свим грађанима Србије.

- Обезбеђујемо значајније здравствене центре, све геронтолошке центре без обзира да ли су приватни или државни, заједно са припадницима Министарства унутрашњих послова обезбеђујемо све граничне прелазе, затим обезбеђујемо све мигрантске кампове, а уз све то непрекидно се припремамо, обучавамо, одржавамо борбену готовост наше војске. Бринемо о свакодневном животу. Такође, обављамо дезинфекцију улица, јавних површина, здравствених центара и у томе нам много помажу припадници Оружаних снага Руске Федерације. Дакле, војска је ту и нема сегмента живота у којем нема војске, истакао је министар одбране и додао да је војска поставила и привремене болнице за пацијенте с лакшом клиничком сликом.

- У Београду смо поставили Сајам, Арену, Халу спортова, затим халу у Новом Саду, нишки Чаир. Где год се затражи наша помоћ и ми можемо да одговоримо – ми то и урадимо. Не одлучује војска о томе где ће све то да постави, већ кризни штаб у којем седе стручни људи. Није наша обавеза поставити само кревете, морате поставити логистику, обезбедити храну, лекаре, медицинске раднике који су сада веома дефицитарна снага, треба донети озбиљну одлуку о томе. Имали смо случај да су неке локалне самоуправе саме одлучиле, ставиле војску пред свршен чин и самоиницијативно тражиле кревете и лекаре од војске. Не може тако, морате да слушате своју државу и кризни штаб, рекао је министар Вулин.

Говорећи о актуелној борби с коронавирусом и зараженим припадницима Војске Србије, он је истакао да је Прва бригада копнене војске примила „највећи удар, јер је била прва на удару“.

- Они су били ту, да се нађу на услузи хиљадама наших земљака који су се враћали у своју отаџбину. Управо ту је долазило и до контакта заражених и здравих, без обзира на сву заштиту и све што свакодневно предузимате. То је живот, али борбена готовост наше војске није умањена ни мало. Редовно вежбамо, припремамо се, обучавамо и извршавамо све своје задатке, поручио је министар Вулин.

Министар Вулин говорио је и о солидарности међу припадницима војске и нагласио да се 39 војних пензионера - лекара јавило својој војсци да понуди своју помоћ, да нико од припадника војске није рекао да неће да ради „а било је и оних који су прекидали боловања и годишње одморе и враћали се у своје јединице.“