Министарство одбране Републике Србије
 
08.04.2020.

Србији стигла помоћ из Турске




Министар Вулин: Земље које су нам помогле имају нашу вечну захвалност
 
Помоћ коју је Република Турска упутила Републици Србији у виду опреме за спречавање последица пандемије вируса Covid-19, испоручена је данас на аеродрому “Никола Тесла” турским војним авионом, који су дочекали министар одбране Александар Вулин и амбасадор Републике Турске у Београду Танџу Билгич.

У име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, министар Вулин је захвалио турском председнику Реџепу Таипу Ердогану на "великодушној помоћи која је стигла у право време."
 
- У овим тренуцима не само да се познају пријатељи, не само да се виде које земље Србију доживљавају као пријатељске, већ се препознаје и будућност. У оваквим временима, у најтежим временима, ми градимо политику за будућност - поручио је министар Вулин и додао да ће Србија умети да памти ко јој је помогао и ко је био уз њу и да своју будућу политику усмерава у складу са таквим чињеницама.
 
Када је Србији било најтеже, када су нам људи умирали, а помоћ била потребна, нису се јавиле све земље, наглашава министар Вулин и истиче да оне које су се јавиле имају нашу вечну захвалност и разлог да очекују да наше пријатељство буде и веће.
 
- Желим свим грађанима Србије да кажем да ниједна помоћ неће бити довољна ако ми не будемо разумели да свако од нас мора да чува себе, мора да чува оне које воли, ако ми не будемо разумели да морамо да дамо све од себе да бисмо остали здрави - рекао је министар Вулин.

Амбасадор Републике Турске у Београду Танџу Билгич изразио је саучешће због грађана Србије који су у овом тешком периоду изгубили животе.
 
- Желим да грађани пријатељске земље Србије из ове катастрофе изађу са најмањом могућом штетом. У турском језику постоји изрека: "Пријатељ се препознаје у црним данима." Можда ова помоћ неће да реши све проблеме Србије, али Турска жели да покаже да стоји уз Србију у тешким тренуцима кроз које пролази. Желим да се врло брзо вратимо у дане мира и благостања. Останите здрави - поручио је амбасадор Билгич.
 
Донација из Турске садржи различита медицинска средства, укључујући 100.000 заштитних маски, 2.000 заштитних одела, 1.500 тестова за Covid-19. На пакетима помоћи симболично је исписана порука са речима чувеног филозофа Румија: " Много наде је иза безнађа, много сунца иза таме."
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.04.2020
mp4 (94,91 MB)
Изјава министра Вулина
08.04.2020
mp4 (73,77 MB)
Изјава амбасадора Републике Турске у Београду Танџуа Билгича
08.04.2020
mp4 (91,19 MB)
Донација