Министарство одбране Републике Србије
 
05.04.2020.

Министар Вулин: Не постоји војска у Европи која има више различитих задатака и која их тако успешно обавља




- Имамо око 6.000 лежајева које можемо да ставимо на располагање здравственим властима у нашој земљи. Наш посао је да будемо спремни за најгори могући сценарио, а то је да хиљаде људи има одговарајуће симптоме и да им је потребна здравствена заштита. Нема тог здравственог система који може у овом тренутку да прими 6.000 људи с блажим симптомима. То морамо да урадимо ми, да уколико дође до такве потребе, нашем здравству ставимо на располагање више од 6.000 лежајева. Од тога не треба бежати ни склањати се, нити ми најављујемо било какав катастрофичан сценарио - рекао је данас министар одбране Александар Вулин у Јутарњем програму РТС-а.
 
Он је истакао да је јуче почело опремање београдске Арене и да ће она већ данас бити завршена и додао да када је реч о роковима „за Војску је увек рок јуче“.
 
- Наш посао је да то урадимо оног тренутка када добијемо наређење од председника Републике и врховног команданта Александра Вучића и Кризног штаба. Ми смо ту да та наређења спроведемо и као што видите спроводимо их - поручио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, то није једино ангажовање Војске Србије.
 
- Помажемо Министарству унутрашњих послова да обезбеђује државну границу, обезбеђујемо све мигрантске кампове, најзначајније здравствене установе, обезбеђујемо најзначајније јавне објекте, све геронтолошке центре са више од 30 корисника, патролирамо. Тврдим да не постоји војска у Европи која има више различитих задатака и која их тако успешно обавља - истакао је министар одбране.
 
Говорећи о свим изазовима стављеним пред Војску Србије, министар Вулин је нагласио да је сваки од тих задатака сам по себи „већ довољан да ангажује институцију каква је Војска Србије“.
 
- Испуњавамо наређења и врховног команданта и Кризног штаба и наше Србије. Ми због овога постојимо. Војска и постоји да би у најтежем тренутку била на услузи свом  народу и показује колико је организована и колико без војске нема државе. Замислите да нема војске, замислите како би Србија изгледала - рекао је министар Вулин и додао да су ових дана позивани и они који су служили цивилни војни рок, јер је „помоћ свакако потребна“. Према његовим речима, наша војска је далеко мања него некада, а постоји више задатака и с тим у вези позивају се резервисти који су цивилно служили војни рок у здравственим институцијама, који имају елементарна предзнања како функционише здравствени систем и који обављају немедицинске послове у оквиру радне обавезе.
 
- Они су већ сада ангажовани у Новом Саду, Београду и око војних болница. Они су служили војни рок и њихова је обавеза да служе тамо где су распоређени, тамо где је потребно да помогну - истакао је министар одбране.
 
Говорећи о Војномедицинском центру Карабурма, министар Вулин је истакао да је по добијању наређења од врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, за 10 дана успостављена војна болница у којој је разведен кисеоник и у којој ће бити постављени респиратори.
 
- За 10 дана обезбедили смо 106 прикључака за кисеоник, што је неких 60 места за респираторе, и та у потпуности обновљена болница ће сутра од 7.30 часова бити опремљења и персоналом и моћи да прими прве пацијенте кад год то затраже цивилне структуре – нагласио је министар Вулин.
 
Осим тога, како је додао министар одбране, захваљујући приватним донаторима, реконструкцијом и доградњом објекта у кругу ВМЦ Карабурма, за 15 дана биће направљена савремена војна болница.
 
Осврнувши се на значај помоћи из Народне Републике Кине и Руске Федерације која је у виду медицинске опреме и средстава, али и експерата, у претходним данима стигла у Србију, министар Вулин је истакао да нам је свака помоћ драгоцена.
 
Посебно је важно, како је нагласио, што су у Србију дошли стручњаци, који су се у Кини борили и изборили са корона вирусом, као и стручњаци из Русије који су већ радили на тим задацима. Веома је значајно што смо у прилици да чујемо драгоцена искуства и савете у борби против Covid-19, како овде у Србији не би понављали њихове грешке, додајући да су експерти из Кине и Русије углавном подржали мере које су већ спроведене, уз савете шта треба кориговати или убрзати.