Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2020.

Генерал Небојша Павковић: Вучић ствара модерну војску




У интервјуу са генерал-пуковником Небојшом Павковићем, легендарним командантом Треће армије Војске Југославије, који лист „Вести“ објављује у данашњем броју под насловом „Рађа се модерна војска”, генерал Павковић оцењује да је Војска Србије данас лидер у региону.
 
- Председник Вучић је почео да ствара нову, модерну Војску и успео да је модернизује у рекордном времену, и доведе на ниво најјаче и најспособније у региону. Војску Србије данас морају да респектују не само војске земаља у нашем окружењу већ и шире. Наравно, он то не би могао сам, већ уз подршку коју има од целе Владе Србије, а посебно актуелног министра одбране – каже за “Вести” генерал Паковић.
 
Говорећи о министру одбране Александру Вулину, генерал Павковић каже да је министар Вулин “за Војску и систем одбране урадио неизмерно више од свих министара одбране до сада”.  
 
- Који је то од претходних министара одбране, из редова садашњих критичара, био бољи од њега? Шта су то они добро за Војску урадили, осим што су је лишили квалитетних кадрова и потпуно је срозали? За разлику од њих, Министри Гашић и Вулин су поделили више кључева од станова за припаднике Војске и њихове породице, него сви министри у последњих двадесет година. Ако анализирамо шта је Војска све добила са министром Вулином, видећемо широку лепезу напретка од реорганизације, нове доктрине, модернизације система командовања на свим нивоима, модернизације системима везе, опремања најмодернијом борбеном техником домаће производње, опремања борбеном авијацијом и хеликоптерима, унапређења борбене обуке и међуармијске сарадње, унапређења у области војно-издавачке делатности, изградњи војне инфраструктуре”, наводи генерал Павковић и додаје да је све то остварено уз “умешно и ефикасно командовање Војском Србије, на чијем је челу један модеран, савремен начелник Генералштаба, генерал Мојсиловић”.
 
- Србија се може већ сада поносити својом Војском и људима који је воде – истиче генерал Павковић у интервјуу “Вестима”.  
 
Он подсећа да је прошле године све припаднике Треће армије и своје саборце позвао да подрже политику председника Србије Александра Вучића. У одговору зашто је то учинио Павковић каже “да до пре само петнаестак година ми нисмо смели ни могли да говоримо о нашој херојској одбрани отаџбине, јер је то била забрањена тема. Тек са доласком Вучића почела је да се одаје пошта нашим погинулим саборцима, а данас се о нашој Војсци пише и говори у медијима, о херојима са Кошара и Паштрика, подижу споменици и додељују улице”.

Према његовим речима, све до доласка ове власти, сви министри одбране су буквално разарали Војску, пензионисали најспособније старешине и уништавали борбену технику која је још могла да се користи, али и потпуно нове борбене системе.
 
- Њихов циљ је био да нашу земљу оставе без Војске, којој наш народ највише верује и да земљу учине зависним од страних ментора и њихових војски. Управо данашњи критичари су се поносили топљењем тенкова и гажењем и уништавањем пушака и ПА система Стрела 2М – подсећа генерал Павковић. 
 
Знам да моји ставови о Војсци неће код свих у Србији наићи на разумевање, каже за “Вести” генерал Павковић.
 
- То ме не брине јер сам у позицији да са дистанце и неоптерећен свакодневним политичким догађајима, пратим шта се догађа око Војске, и ко је за то заслужан. Због тога ћу увек од својих сабораца тражити, с пуним правом, да стану уз људе којима је Војска и Србија у срцу, председника Вучића, министра Вулина и начелника Генералштаба генерала Мојсиловића. Најважније од свега је да се Војска Србије већ издигла изнад свих тих дневно-политичких прича и тренутно је најбоља у региону – истиче генерал Небојша Павковић у разговору са новинаром Ђорђем Баровићем за лист “Вести” и закључује: Наш народ може да рачуна на Војску Србије као гаранта сигурности, стабилности и просперитета Србије.