Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.03.2020.

General Nebojša Pavković: Vučić stvara modernu vojsku




U intervjuu sa general-pukovnikom Nebojšom Pavkovićem, legendarnim komandantom Treće armije Vojske Jugoslavije, koji list „Vesti“ objavljuje u današnjem broju pod naslovom „Rađa se moderna vojska”, general Pavković ocenjuje da je Vojska Srbije danas lider u regionu.
 
- Predsednik Vučić je počeo da stvara novu, modernu Vojsku i uspeo da je modernizuje u rekordnom vremenu, i dovede na nivo najjače i najsposobnije u regionu. Vojsku Srbije danas moraju da respektuju ne samo vojske zemalja u našem okruženju već i šire. Naravno, on to ne bi mogao sam, već uz podršku koju ima od cele Vlade Srbije, a posebno aktuelnog ministra odbrane – kaže za “Vesti” general Paković.
 
Govoreći o ministru odbrane Aleksandru Vulinu, general Pavković kaže da je ministar Vulin “za Vojsku i sistem odbrane uradio neizmerno više od svih ministara odbrane do sada”.  
 
- Koji je to od prethodnih ministara odbrane, iz redova sadašnjih kritičara, bio bolji od njega? Šta su to oni dobro za Vojsku uradili, osim što su je lišili kvalitetnih kadrova i potpuno je srozali? Za razliku od njih, Ministri Gašić i Vulin su podelili više ključeva od stanova za pripadnike Vojske i njihove porodice, nego svi ministri u poslednjih dvadeset godina. Ako analiziramo šta je Vojska sve dobila sa ministrom Vulinom, videćemo široku lepezu napretka od reorganizacije, nove doktrine, modernizacije sistema komandovanja na svim nivoima, modernizacije sistemima veze, opremanja najmodernijom borbenom tehnikom domaće proizvodnje, opremanja borbenom avijacijom i helikopterima, unapređenja borbene obuke i međuarmijske saradnje, unapređenja u oblasti vojno-izdavačke delatnosti, izgradnji vojne infrastrukture”, navodi general Pavković i dodaje da je sve to ostvareno uz “umešno i efikasno komandovanje Vojskom Srbije, na čijem je čelu jedan moderan, savremen načelnik Generalštaba, general Mojsilović”.
 
- Srbija se može već sada ponositi svojom Vojskom i ljudima koji je vode – ističe general Pavković u intervjuu “Vestima”.  
 
On podseća da je prošle godine sve pripadnike Treće armije i svoje saborce pozvao da podrže politiku predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U odgovoru zašto je to učinio Pavković kaže “da do pre samo petnaestak godina mi nismo smeli ni mogli da govorimo o našoj herojskoj odbrani otadžbine, jer je to bila zabranjena tema. Tek sa dolaskom Vučića počela je da se odaje pošta našim poginulim saborcima, a danas se o našoj Vojsci piše i govori u medijima, o herojima sa Košara i Paštrika, podižu spomenici i dodeljuju ulice”.

Prema njegovim rečima, sve do dolaska ove vlasti, svi ministri odbrane su bukvalno razarali Vojsku, penzionisali najsposobnije starešine i uništavali borbenu tehniku koja je još mogla da se koristi, ali i potpuno nove borbene sisteme.
 
- Njihov cilj je bio da našu zemlju ostave bez Vojske, kojoj naš narod najviše veruje i da zemlju učine zavisnim od stranih mentora i njihovih vojski. Upravo današnji kritičari su se ponosili topljenjem tenkova i gaženjem i uništavanjem pušaka i PA sistema Strela 2M – podseća general Pavković. 
 
Znam da moji stavovi o Vojsci neće kod svih u Srbiji naići na razumevanje, kaže za “Vesti” general Pavković.
 
- To me ne brine jer sam u poziciji da sa distance i neopterećen svakodnevnim političkim događajima, pratim šta se događa oko Vojske, i ko je za to zaslužan. Zbog toga ću uvek od svojih saboraca tražiti, s punim pravom, da stanu uz ljude kojima je Vojska i Srbija u srcu, predsednika Vučića, ministra Vulina i načelnika Generalštaba generala Mojsilovića. Najvažnije od svega je da se Vojska Srbije već izdigla iznad svih tih dnevno-političkih priča i trenutno je najbolja u regionu – ističe general Nebojša Pavković u razgovoru sa novinarom Đorđem Barovićem za list “Vesti” i zaključuje: Naš narod može da računa na Vojsku Srbije kao garanta sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta Srbije.