Министарство одбране Републике Србије
 
24.03.2020

Министар Вулин са кинеским лекарима: Челично пријатељство Србије и Кине показује се у овим тешким временима
Министар одбране Александар Вулин састао са данас на Војномедицинској академији са шесточланим тимом медицинских експерата из Народне Републике Кине, који у Републици Србији бораве са циљем да својим знањем и искуством помогну у борби против епидемије коронавируса.

Након састанка министар Вулин је рекао да пријатељство које су склопили председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг обавезује два народа и омогућује им да сарађују и буду отворени и поуздани једни према другима.

- Наше челично пријатељство сада се показује у овим тешким тренуцима. Уз помоћ Народне Републике Кине, знањем њихових лекара, медицинску и техничку помоћи, ми поново имамо наду. Можемо да верујемо да ћемо се изборити са овим страшним вирусом и да ћемо то урадити боље, брже, ефикасније него што бисмо то могли да урадимо сами – рекао је министар Вулин, нагласивши да иако Србија није највећи, најбројнији и најважнији партнер Кине, Кина се према Србији понаша као да то јесте, „као да она зависи од нас, а не као да ми од ње тражимо подршку и помоћ.“

Министар Вулин је у име Министарства одбране, Војске Србије и свих грађана Србије захвалио тиму кинеских медицинских експерата што су напустили своје породице, пријатеље и земљу само да би помогли нашем народу и дoшли да буду једни од нас.

- Историја је тако хтела, они се налази овде на дан када је пре 21 годину почела агресија НАТО пакта на нашу земљу. Тада смо били сасвим сами и ево данас када се поново суочавамо са невидљивим и страшним непријатељем од кога можемо да нестанемо, видимо да овај пут нисмо сами – поручио је министар Вулин.
Шеф кризног штаба ВМА и заменик начелника ВМА бригадни генерал Драган Динчић истакао је да су припадници ВМА задовољни због прилике да током посете кинеских колега њиховој установи о коронавирусу уче од најбољих.

- Међу лекарима који су дошли из Кине је и неколико епидемиолога, пулмолога, специјалиста ургентне медицине, као и један клинички психолог. Јуче и данас имали смо бројне састанке. Чули смо и њихова три предавања на тему дијагностике, терапије и епидемиологије Covida -19. Поставили смо им бројна питања, поставили су и они нама. Трудили смо се да им одговоримо и прикажемо све за шта смо до сада имали могућности, знања и снаге да урадимо и да им кажемо шта су наши планови у будућности – рекао је генерал Динчић, напомињући да су кинески лекари дали своје мишљење о свему што су видели и упознали министра одбране, чланове Владе и Председништво са својим ставом, као и да ће се припадници војног здравства трудити да урадe све оно што се од њих буде очекивало.

У име шесточланог медицинског тима, који је Влада НР Кине упутила како би Србији била пружена помоћ у борби са епидемиолошком ситуацијом, на данашњем састанку обратио се шеф делегације Пенг Џићијанг. Он је рекао да је његов тим осим ВМА до сада посетио и Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и да је након досадашњег сагледавања епидемиолошке ситуацијe у Србији, председнику Републике и премијерки предложено на који начин да прошире мере које би помогле у сузбијању заразе вирусом корона.

Данашњем састанку са кинеским лекарима присуствовали су и начелника Управе за војно здравство бригадни генерал Угљеша Јовичић и начелник ВМА пуковник Мирослав Вукосављевић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.03.2020
mp4 (126,62 MB)
Изјава министра Вулина
24.03.2020
mp4 (79,95 MB)
Изјава генерала Динчића
24.03.2020
mp4 (118,85 MB)
Састанак