Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2020.

Промовисани резервни официри генерације „Септембар 2019“



Министар Вулин: Мир ће бити трајнији и извеснији када је Војска Србије јака и када је њена држава снажна

Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас свечаности поводом завршетка војно стручног оспособљавања слушалаца за резервне официре генерације „Септембар 2019” и њихово промовисање у чин резервног потпоручника Војске Србије, у касарни „Генерал Јован Мишковић“ у Београду.
Свечаност је започела читањем Указа председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, којим су слушаоци за резервне официре промовисани у чин резервног потпоручника.

Министар Вулин, обраћајући се окупљенима, истакао је да је Србија отела своје право да буде војно неутрална и изабрала је и изборила се да сама одлучује како ће живети и како ће трајати, и да сами одлучујемо како ће нам се звати деца, којим ћемо језиком говорити, којим ћемо писмом писати.

- Зато што смо изабрали да будемо војно неутрални, изабрали смо да не примамо ничија наређења, осим нашег народа. Зато да знате официри - нико вас никада неће слати да радите другима оно што је рађено нашем народу и нико вам никада неће издати наређење да другим људима и другим народима ускратите слободу, отмете парче земље, унесрећите децу - нагласио је министар Вулин.

Обраћајући се најмлађој класи резервних официра, министар одбране је нагласио да они морају да постоје да би Србија била војно неутрална и да би одбранила своје право да сама одлучује о себи.
- Зато, овај строј јесте строј Србије и строј свих Срба где год да су. Када га виде, осете се боље, сигурније, мирније. А и мир биће трајнији и биће извеснији и дужи када је Војска Србије јака и када је њена држава снажна. Чувајте се, јер Србија не може да приушти да изгуби ниједног од вас, чувајте се и мислите на своје породице, мислите на будућност и знајте да оно што је држава Србија уложила у вас можете јој вратити само својим животом и никако другачије – истакао је министар Вулин.

Породицама промовисаних резервних официра, министар Вулин је захвалио на томе што су одгајили људе који стоје испред свог народа, спремни да га сачувају, заштите и науче.

- А ви, када будете стајали испред строја људи који ће вам веровати својим животом, својом главом, својом будућношћу и својим здрављем, знајте да вас неће ценити ни по чину, ни по годинама, већ само по знању, по људској доброти коју будете дали и показали. Не можете од њих тражити да ураде оно што ви не будете спремни да учините. А знам да сте за своју земљу и за своју војску спремни да учините све, баш као што је Србија спремна за мир да учини скоро све, а за слободу баш све – поручио је министар Вулин на крају обраћања.

Најуспешнијима из генерације „Септембар 2019“, министар Вулин уручио је награде – ручни сат са посветом и то резервним потпоручницима Војне академије интендантске службе Драгани Антић (9,73), Јовани Вукојевић (9,55) и Александру Раденковићу (9,45), као и резервним потпоручницима Медицинског факултета Војномедицинске академије санитетске службе Николи Савићу (9,78), Јовани Николић (9,67) и Александру Алимпићу (9,67).
Прва у рангу овогодишње генерације резервних официра, резервни потпоручник Драгана Антић, у име генерације “Септембар 2019” захвалила је свима који су им помогли на путу ка чину резервног официра, посебно због тога што су више давали него што су од њих тражили, несебично делећи своје знање и искуство.

- Захвалност дугујемо и нашим најмилијима, пре свега родитељима, који су нас учили да волимо своју земљу – нагласила је поручник у резерви Антић додајући да зна колико су данас њихови родитељи и пријатељи поносни на њих.

Породице и пријатељи резервних официра који су присуствовали данашњем догађају нису крили понос. Најбројнију подршку имао је Дејан Ђерић, мастер електротехнике, од данас резервни потпоручник Војске Србије, чија је породица на данашњу свечаност дошла из Ужица.

- Школу резервних официра сам изабрао, пре свега, из родољубивих разлога, поучен реченицом војводе Бојовића којом нас је саветовао да је “отаџбина за часног човека и озбиљног мушкарца скуп обавеза и у рату и у миру”. Препоручујем свим академским грађанима да се пријаве у Школу за резервне официре и на тај начин ојачају нашу Војску и државу – истакао је потпоручник у резерви Ђерић. Посебно емотивно данашњу промоцију су доживели његов друг Марко и мајка Љубица, која је рекла да је данас највише била поносна на младост коју видела у строју.
Да је Школа резервних официра добар избор и за девојке пример је резервни потпоручник Сања Тошић, која са шестомесечног школовања носи само најбоље утиске. По занимању је професор физичког васпитања и професор историје, а после завршена два факултета, Школа резервних официра је била прави избор за њу којој је официрски позив увек био занимљив.

- Волим своју земљу, желим да јој служим часно и поштено из патриотских разлога сам се пријавила – истакла је резервни потпоручник Тошић, којој је данас највећа подршка био момак Предраг који није крио емоције поред своје девојке у униформи Војске Србије, а кога је, како каже, данашња свечанст подсетила на лепе успомене из војничких дана.

Данашњој свечаности присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Жељко Петровић, као и породице, родбина и пријатељи најмлађих резервних официра.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2020
mp4 (200,33 MB)
Обраћање министра Вулина
28.02.2020
mp4 (217,51 MB)
Обраћање резервног потпоручника Драгане Антић
28.02.2020
mp4 (61,08 MB)
Изјава резервног потпоручника Дејана Ђерића и чланова породице
28.02.2020
mp4 (43,84 MB)
Изјава резервног потпоручника Сање Тошић
28.02.2020
mp4 (182,83 MB)
Свечаност