Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2020.

Састанак министра Вулина са државним секретаром Савета за безбедност Белорусије генералом Равковим




Министар Вулин састао се данас са државним секретаром Савета за безбедност Републике Белорусије генерал-потпуковником Андрејом Равковим.
 
Министар Вулин честитао је генералу Равкову на именовању на највишу дужност коју белоруски официр може да обавља и захвалио за снажан развој сарадње током његовог мандата на дужности министра одбране Републике Белорусије, чему је, како је додао, несумњиво дао лични печат.
Државни секретар Равков потврдио је изузетно успешну сарадњу са министром Вулином у заједничким напорима да унапреде сарадњу две армије и свеукупне односе Републике Србије и Републике Белорусије, које карактерише традиционално пријатељство. Он је одао признање Републици Србији што води самосталну и независну политику у региону који је изложен значајним безбедносним изазовима и претњама. Државни секретар Равков је истакао да ће и на новој дужности дати пуни допринос јачању односа две државе, посебно у области одбране и иницирао нови вид сарадње у размени експерата из области безбедности.
 
- Андреј Равков је први човек укупне безбедности Репулике Белорусије. Андреј Равков је добар пријатељ Србије, добар познавалац Србије, био је мој гост у Београду као министар одбране – изјавио је министар Вулин после састанка  са генералом Равковим.
 
- Андреј Равков је човек који у потпуности разуме који су то проблеми који оптерећују наш регион. Ја сам истакао колико је српски народ угрожен у бројним областима, колико је угрожено његово културно и верско право у Црној Гори, колико се угрожава Дејтонски споразум и само његово постојање у Републици Српској и колико је за нас изузетно опасан покушај формирања тзв. "војске Косова" и покушај да Срби почну да служе ту лажну војску или да због тога буду затварани или протеривани. Државни секретар Равков веома добро разуме позицију Србије, високо поштује и цени наш став да смо војно неутрални и да ћемо наставити тако да се понашамо и наставиће да даје лични допринос када је у питању развој наше сарадње - нагласио је министар Вулин.
Односи између председника Лукашенка и председника Вучића, истакао је министар Вулин, обавезују све државне функционере и Републике Белорусије и Републике Србије да добро и све боље сарађују.
 
- Овде смо међу пријатељима. Овде смо међу људима који нас разумеју и који ће значајно помоћи наставак наше војно-техничке сарадње. Овде смо међу људима који са великим поносом говоре да смо ми земља са којом после Русије имају највећи број заједничких активности. Прошле године имали смо 34 заједничке активности, а ове године 39. Државни секретар Равков је веома поносан због тога, а и ја сам поносан због тога што могу да кажем да је земља као што је Белорусија поуздан и сигуран пријатељ наше земље – изјавио је министар Вулин.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.02.2020
mp4 (132,98 MB)
Изјава министра Вулина