Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2020.

Sastanak ministra Vulina sa državnim sekretarom Saveta za bezbednost Belorusije generalom Ravkovim




Ministar Vulin sastao se danas sa državnim sekretarom Saveta za bezbednost Republike Belorusije general-potpukovnikom Andrejom Ravkovim.
 
Ministar Vulin čestitao je generalu Ravkovu na imenovanju na najvišu dužnost koju beloruski oficir može da obavlja i zahvalio za snažan razvoj saradnje tokom njegovog mandata na dužnosti ministra odbrane Republike Belorusije, čemu je, kako je dodao, nesumnjivo dao lični pečat.
Državni sekretar Ravkov potvrdio je izuzetno uspešnu saradnju sa ministrom Vulinom u zajedničkim naporima da unaprede saradnju dve armije i sveukupne odnose Republike Srbije i Republike Belorusije, koje karakteriše tradicionalno prijateljstvo. On je odao priznanje Republici Srbiji što vodi samostalnu i nezavisnu politiku u regionu koji je izložen značajnim bezbednosnim izazovima i pretnjama. Državni sekretar Ravkov je istakao da će i na novoj dužnosti dati puni doprinos jačanju odnosa dve države, posebno u oblasti odbrane i inicirao novi vid saradnje u razmeni eksperata iz oblasti bezbednosti.
 
- Andrej Ravkov je prvi čovek ukupne bezbednosti Repulike Belorusije. Andrej Ravkov je dobar prijatelj Srbije, dobar poznavalac Srbije, bio je moj gost u Beogradu kao ministar odbrane – izjavio je ministar Vulin posle sastanka  sa generalom Ravkovim.
 
- Andrej Ravkov je čovek koji u potpunosti razume koji su to problemi koji opterećuju naš region. Ja sam istakao koliko je srpski narod ugrožen u brojnim oblastima, koliko je ugroženo njegovo kulturno i versko pravo u Crnoj Gori, koliko se ugrožava Dejtonski sporazum i samo njegovo postojanje u Republici Srpskoj i koliko je za nas izuzetno opasan pokušaj formiranja tzv. "vojske Kosova" i pokušaj da Srbi počnu da služe tu lažnu vojsku ili da zbog toga budu zatvarani ili proterivani. Državni sekretar Ravkov veoma dobro razume poziciju Srbije, visoko poštuje i ceni naš stav da smo vojno neutralni i da ćemo nastaviti tako da se ponašamo i nastaviće da daje lični doprinos kada je u pitanju razvoj naše saradnje - naglasio je ministar Vulin.
Odnosi između predsednika Lukašenka i predsednika Vučića, istakao je ministar Vulin, obavezuju sve državne funkcionere i Republike Belorusije i Republike Srbije da dobro i sve bolje sarađuju.
 
- Ovde smo među prijateljima. Ovde smo među ljudima koji nas razumeju i koji će značajno pomoći nastavak naše vojno-tehničke saradnje. Ovde smo među ljudima koji sa velikim ponosom govore da smo mi zemlja sa kojom posle Rusije imaju najveći broj zajedničkih aktivnosti. Prošle godine imali smo 34 zajedničke aktivnosti, a ove godine 39. Državni sekretar Ravkov je veoma ponosan zbog toga, a i ja sam ponosan zbog toga što mogu da kažem da je zemlja kao što je Belorusija pouzdan i siguran prijatelj naše zemlje – izjavio je ministar Vulin.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.02.2020
mp4 (132,98 MB)
Izjava ministra Vulina