Министарство одбране Републике Србије
 
17.02.2020.

Министри Вулин и Шојгу: Најбоља сарадња икада




Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Палати „Србија“ са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Кужугетовичем Шојгуом, који борави у званичној посети Републици Србији. Састанку је присуствовао и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.
 
Министри Вулин и Шојгу разговарали су о сарадњи у области одбране која има узлазни тренд и која се одвија у складу с Декларацијом о стратешком партнерству и истакли заједничко опредељење да сарадња између две земље у наредном периоду буде додатно унапређена, као и да се остваре сви циљеви сарадње на обострано задовољство два пријатељска народа и државе.
 
Колико је сарадња унапређена најбоље говори податак да су само у 2019. години реализоване 94 активности у оквиру међународне војне сарадње са Руском Федерацијом, док је у периоду од 2000. до 2012. године реализован занемарљив број активности билатералне војне сарадње. 
 
Министар Вулин је истакао да су лични односи председника и врховних команданата оружаних снага Владимира Путина и Александра Вучића допринели да сарадња две државе буде на највишем историјском нивоу и додао да је председник Вучић једини државник у Европи који је рекао да његова земља никада неће увести санкције Русији. 
 
Министар Вулин је истакао да Србија високо цени то што Руска Федерација није признала тзв. "државу Косово" и захвалио Руској Федерацији на принципијелној и доследној подршци у очувању територијалног интегритета Републике Србије и њених националних интереса.
 
Министар Вулин је нагласио да никада нећемо заборавити 2015. годину када је на молбу председника Вучића председник Путин одлучио да Русија уложи вето на седници Савета безбедности УН и тако онемогући изгласавање резолуције која би осудила геноцид у Сребреници, чиме је спречила да Срби буду проглашени за геноцидни народ. 
 
Србија жели снажну и јаку војску, рекао је министар Вулин, јер је она гарант стабилности и неутралности, али и њеног напретка и развоја и захвалио на војнотехничкој помоћи коју Руска Федерација пружа Војсци Србије.
 
Министар Вулин изразио је забринутост за Србе и Српску православну цркву у Црној Гори, као и због напада на Републику Српску и кршење Дејтонског споразума. Посебно је указао на то да је недопустиво формирање тзв. "војске Косова", њено наоружавање и јачање. Посебно брине изостанак реакције Европске уније, НАТО и свих који гарантују спровођење Резолуције 1244 СБ УН, рекао је министар Вулин.   
 
Министар одбране Србије поручио је да ће у складу с политиком војне неутралности настојати да развија и даље унапређује сарадњу и са Организацијом уговора о колективној безбедности (ОДКБ), као и билатералне партнерске односе са њеним државама чланицама.
 
Честитајући министру Шојгуу на поновном именовању на дужност министра одбране у новој Влади Руске Федерације, министар Вулин захвалио је на томе што је одабрао Београд за прву званичну посету у новом мандату и као искреном пријатељу Србије на личном ангажовању и несебичној помоћи коју је учинио, посебно у опремању Војске Србије наоружањем и војном опремом из Руске Федерације и изразио веровање да ће с таквим пројектима бити настављено и убудуће.
 
Према речима министра Вулина, Војсци Србије указана је част позивом и учешћем на обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату 9. маја 2020. године у Москви и указао на значај јубилеја, посебно у времену када постоје покушаји ревизије историје и прекрајања историјских чињеница.

Министар Шојгу честитао је министру Вулину Дан државности Републике Србије и изразио задовољство степеном развијености сарадње у области одбране између Србије и Руске Федерације.  
 
Као најбољи показатељ изузетно развијених односа, руски министар одбране навео је заједничке вежбе две војске и додао да је реализацијом шест вежби припадника две војске приказан висок ниво професионализма и врхунска обученост свих учесника, а да су демонстрирани пријатељски односи на терену.
 
Министар Шојгу упутио је лични позив министру Вулину да у јуну ове године присуствује састанку министара Шангајске организације за сарадњу.
 
На крају састанка, министар Вулин упутио је честитке министру Шојгуу поводом предстојећег Дана бранилаца отаџбине, који се у Руској Федерацији обележава 23. фебруара.
 
Данашња посета је девети сусрет министара Вулина и Шојгуа од именовања Александра Вулина за министра одбране Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.02.2020
mp4 (69,5 MB)
Састанак