Министарство одбране Републике Србије
 
12.02.2020.

Пријем 78 подофицира и војника у професионалну војну службу на неодређено време




Министар Вулин: Исправљање неправде и јачање Војске Србије

- Војска Србије брине о свим својим припадницима. Њен врховни командант, председник Александар Вучић, наредио је да се све неправде у Војсци Србије исправе, а то значи да се исправи неправда и према људима који због разних бирократких процедура нису дошли до одговарајућих подофицирских чинова и да се награди њихова вредност – рекао је министар одбране Александар Вулин на свечаности у Великој ратној сали, којом је обележен пријем 78 подофицира и професионалних војника који су до сада радили на одређено време - у професионалну војну службу на неодређено време. 

- Данас смо примили 78 подофицира, што од оних који су некада били подофицири, па су им истекли уговори, до професионалних војника који сада улазе у подофицирски статус. На првом месту у питању је Специјална бригада, јер на тај начин чувамо оне најквалитетније, најмлађе и најснажније, и они од сада више не морају да брину за своју будућност, која је сада извесна и сигурна – рекао је министар Вулин и додао да ти припадници сада имају сва права, а даље напредовање зависиће само од њихове спремности да уче и да раде. 

Он је истакао да Војска Србије на овај начин показује да је у стању, не само да се врати уназад и исправи неправде према својим највернијим људима, који је никада нису напустили, „иако је било тешко“ - већ и да размишља унапред, да окупља нове снаге, нове људе и да ове младе припаднике произведе у прве подофицирске чинове.

- Прошле су деценије откако смо имали овако велики прилив подофицира и од кад смо имали овако велики број унапређења. Очекујем да ћемо овим трендом и наставити и да ћемо још више од 200 професионалих војника превести у подофицирске чинове, да ће тако Војска Србије бити још снажнија - рекао је миистар одбране Александар Вулин.

Подсећања ради, недавно усвојеним изменама и допунама Закона о Војсци Србије створени су услови да се подофицири и професионални војници на одређено време, могу, независно од прописаних услова у погледу година живота, уколико потребе службе захтевају, примити без конкурса у професионалну војну службу на неодређено време у својству подофицира. 

Сходно томе, на основу одлука министра одбране о попуни формацијских места у Војсци Србије непосредним пријемом и наредби начелника Генералштаба,  у професионалну војну службу у својству подофицира на неодређено време примљена су 42 подофицира чији је уговор био на одређено време, као и 36 професионалних војника из Специјалне бригаде, који ће бити подофицири примљени на неодређено време у новоформираној 72. бригади за специјалне операције и 63. падобранској бригади.

Доскора професионални војник, а од данас млађи водник Иван Обреновић, један је од људи који су сада своју судбину везали за Војску Србије. 

- Данас смо овде ради нашег превођења у прве подофицирске чинове, што отвара ново поглавље у нашим животима. То нам омогућава много тога и доноси доста бенефита, али наравно и много обавеза и одговорности. Моје колеге и ја трудићемо се да оправдамо указано поверење. Остаћу и даље у Специјалној бригади и заиста ми је драго да ми је обезбеђена извесна каријера у војсци Србије, а надам се да ће ићи узлазним током - каже млађи водник Иван Обреновић. Он посебно истиче да му прија „извесна финансијска стабилност“ која следи: „Још увек немам породицу, али сада већ могу да размишљам о њеном стварању, баш као и о куповини стана или нечег у том правцу“.
 
Подсећамо да је млађи водник Иван Обреновић освојио Златну медаљу на Међународним војним играма у дисциплини „Снајперска граница“ прошле године у Белорусији.  

Водник прве класе Драган Чучак, руковалац у Командној чети Централне логистичке базе, каже да му је данашњи дан један од најсрећнијих од када је почео да ради за војску Србије.

- Од првог дана, 27. јула 2009. године, када сам постао професионални војник Војске Србије, једина жеља ми је била да постанем њен подофицир. Овим чином министра одбране и начелника Генералштаба, моје муке су, кад је реч о том проблему, завршене и спреман сам да се потпуно посветим свом послу и раду у својој јединици – каже водник прве класе Драган Чучак.

Данашњој свечаности присуствовао је и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић са сарадницима, државни секретар Бојан Јоцић и високе старешине Министарства одбране и Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.02.2020
mp4 (94 MB)
Изјава министра Вулина
12.02.2020
mp4 (40,7 MB)
Изјава млађег водника Ивана Обреновића
12.02.2020
mp4 (35,04 MB)
Изјава водника прве класе Драгана Чучка
12.02.2020
mp4 (117,26 MB)
Свечаност