Министарство одбране Републике Србије
 
23.01.2020.

Састанак помоћника министра за политику одбране Ранковића са замеником помоћника генералног секретара НАТО за операције Перишем




Помоћник министра за политику одбране Милан Ранковић састао се данас са замеником помоћника генералног секретара НАТО за операције Џонатаном Перишем. На састанку је било речи о сарадњи Републике Србије са НАТО, ангажовању КФОР-а, али и ширим питањима међународног мира и безбедности.

Република Србија, оценио је током састанка помоћник министра Ранковић, остварује сарадњу са партнерима на Западу и Истоку на крајње транспарентан начин, у складу са политиком војне неутралности. У том контексту, како је додао, сарадња са НАТО под окриљем Програма „Партнерство за мир“ оптималан је оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета.

Саговорницима из НАТО, помоћник министра Ранковић пренео је забринутост Републике Србије у вези са укупном ситуацијом на подручју Косова и Метохије, указујући на низ једностраних одлука Привремених институција у Приштини. Нагласио је и да се Република Србија оштро противи стварању тзв. „Војске Косова“ и да остаје на чврстој позицији да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији јужне српске покрајине. У том смислу, истакао је помоћник министра Ранковић, од пресудног је значаја да КФОР, доследном применом Резолуције 1244 СБ УН и искључиво у складу са додељеним мандатом, одговорно приступи извршавању задатака.

Заменик помоћника генералног секретара НАТО за операције Периш истакао је да НАТО поштује спољно-политичку позицију Републике Србије, а сарадњу две стране је оценио као веома добру. Пренео је очекивања Алијансе да ће Београд и Приштина у дијалогу пронаћи политичко решење за статус Косова и Метохије. Додао је и да су Резолуција Савета безбедности Уједињених нација 1244 и Војнотехнички споразум кључни документи за ангажовање КФОР, чије бројно стање и мандат неће бити промењени. Заменик помоћника генералног секретара НАТО Периш упознао је делегацију Министарства одбране са ставовима НАТО по питању актуелних изазова у региону југоисточне Европе и у региону Блиског истока.