Министарство одбране Републике Србије
 
08.01.2020.

Летачка обука на школском авиону “ласта”




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас на аеродрому “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници летачкој обуци на школском авиону “ласта” који се користи и за обуку кадета Војне академије.

Говорећи о значају тог ваздухоплова, командант 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле 204. ваздухопловне бригаде потпуковник Бошко Шербеџија истакао је да се у тој јединици од прошле године у наоружању налази авион „ласта“.

- Његовим увођењем у оперативну употребу и његовим укључивањем у процес летачке обуке, обука је квалитативно значајно унапређена. Авион „ласта“ својом савременом дигиталном авиоником и уређајима обезбеђује обуку у основном, навигацијском, фигурном, инструменталном и ноћном летењу – нагласио је потпуковник Шербеџија.

Према његовим речима, кадети на тај начин стичу одличне предуслове за прелазак на авион Г-4, на коме завршавају обуку у Војној академији, као и сва неопходна знања и предиспозиције да постану пилоти Ратног ваздухопловства.

Инструктор летења из 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле мајор Александар Мрвић истакао је да је задатак те ескадриле селекција кандидата, а затим и почетна и основна обука на авиону „ласта“ В-54.

- Ти исти кандидати постају кадети, и када прођу тај селективни ниво обуке, и на четвртој години школовања почињу с обуком на авиону типа „ласта“ – наглашава мајор Мрвић додајући да је ваздухоплов „ласта“ одличан прелаз између селективне обуке и обуке на авиону "Супер Галеб" Г-4, а због летних карактеристика и перформанси „ласте“ веома је значајно што је уведен у наоружање нашег ваздухопловства.

Важан елемент употребе сваког ваздухоплова је и одржавање, јер авион у сваком тренутку мора бити исправан, а старији водник прве класе Горан Теодоровић који је задужен за првостепено одржавање на авиону „ласта“ В-54, нагласио је да је реч о доста сложенијем ваздухоплову за одржавање од осталих исте намене које је јединица до сада користила за почетну обуку.

- Прошли смо све обуке за одржавање и у првом и другом степену овог типа ваздухоплова и спремни смо да одржавамо његову комплетну исправност. Реч је о авиону новије производње, с новом авиоником, новом технологијом и комплетно је дигиталан, избачени су сви аналогни уређаји – нагласио је старији водник Теодоровић додајући да тај ниво дигитализације омогућава очитавање података, параметара рада мотора у ваздуху и на земљи, што је савременије од оних које су у јединици за ту намену користили.

Данашњој обуци на батајничком аеродрому присуствовали су и заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.01.2020
mp4 (49,32 MB)
Изјава потпуковника Шербеџије
08.01.2020
mp4 (128,09 MB)
Изјава мајора Мрвића
08.01.2020
mp4 (115,78 MB)
Изјава старијег водника прве класе Теодоровића
08.01.2020
mp4 (105,52 MB)
Летачка обука на школском авиону ласта