Министарство одбране Републике Србије
 
05.01.2020.

Министар Вулин: Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије




Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије, рекао је министар одбране Александар Вулин након обиласка Војномедицинске академије, где је представљено шест нових санитетских возила Управе за војно здравство.

- Свако улагање у Војску Србије је улагање у бољи живот и квалитет живота сваког од нас, без обзира да ли смо припадници војске или нисмо. Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота сваког грађанина Србије. Највећи број пацијената којима војно здравство помогне управо су цивили, не војници, али Војска Србије не дели људе на цивиле и на војнике већ сви грађани Србије заслужују нашу пажњу, подршку и нашу помоћ – поручио је министар Вулин.
Улагања у војно здравство наставиће се и у 2020. години, најављује министар Вулин и додаје да ће се то видети у свим војноздравственим установама.

- Купили смо нова санитетска возила. Купили смо значајну количину нове, најсавременије медицинске опреме, али већ у наредним данима показаћемо колико смо уложили и у Војномедицинску академију и колико улажемо у све војне болнице у читавом нашем систему – рекао је министар Вулин.

Нова санитетска возила распоређена су Центру војномедицинских установа Београд, Четвртој бригади Копнене војске у Врању, српској болници нивоа 2 у мировној мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици, Војној болници Ниш, Војној болници Нови Сад и Специјалној бригади Војске Србије.

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др Угљеша Јовичић подсећа да је интензивно улагање у војно здравство отпочело половином 2017. године и да су до сада видљива бројна побољшања по питању инфраструктурних радова, отварања нових амбулатни у војним болницама, опремању савременим средствима, али и запошљавању неопходних кадрова.
- Оно што је важно, поред инфраструктуре, набављена је и опрема. Доказ да се на томе нисмо зауставили су нови санитети. Настављамо и у наредној години, уз подршку министра Вулина, којем се овом приликом захваљујем и за пријем око 400 нових лица у војно здравство. Наредна година није само година улагања у војно-здравствене установе које су у Министарству одбране, него и у јединице војске, уз интензивно опремање оним што је потребно једној амбуланти да би нормално радила. Тамо имамо младе лекаре који су нам ослонац за будућност и да би они могли добро да раде, морамо да их добро опремимо – најавио је генерал Јовичић.

Управник Војномедицинског центра Хитне помоћи Београд потпуковник др Бојан Јовановић поручује да набавка нових санитетских возила значи да ће и цивилни и војни осигураници моћи да добију боље услуге здравствене заштите.

- Велико ми је задовољство да смо коначно добили једно овакво савремено моторно возило, које ће са свом пратећом медицинском опремом најновије генерације у многоме олакшати рад мојим колегама у самом санитетском превозу повређених и оболелих од места повређивања, односно њихових домова, до медицинских установа где збрињавамо пацијенте. Очекујем и надам се да ћемо у наредном периоду зановити наш возни парк и добити још неколико оваквих возила, како бисмо били још ефективнији и конфорнији у раду – рекао је потпуковник Јовановић.

Командир Вода за здравствену заштиту Четврте бригаде Копнене војске капетан Ивица Арсић не крије задовољство јер је ново санитетско возило додељено за потребе бригаде у којој ради.

- Јако смо задовољни што смо у наш састав добили овакво санитетско моторно возило. За Четврту бригаду Копнене војске пуно ће значити у смислу превоза војних осигураника, односно пацијената којима је потребна здравствена заштита од стране специјалистичких служби Војномедицинске академије и Војне болнице Ниш. Веома смо задовољни јер је возило комплетно опремљено неопходном санитетском опремом, попут спиналне даске, ЕКГ апарата, дефибрилатора, аспиратора и осталим стварима потребним за пружање хитне помоћи пацијентима – истиче капетан Арсић.

Обиласку нових санитетских возила присуствовали су и државни секретар Бојан Јоцић, начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић и управник Војне болнице Ниш пуковник др Јовица Станојковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.01.2020
mp4 (64,79 MB)
Изјава министра Вулина
05.01.2020
mp4 (69,67 MB)
Изјава бригадног генерала Јовичића
05.01.2020
mp4 (38,77 MB)
Изјава потпуковника Јовановића
05.01.2020
mp4 (48,6 MB)
Изјава капетана Арсића
05.01.2020
mp4 (74,33 MB)
Обилазак нових санитетских возила