Министарство одбране Републике Србије
 
02.01.2020.

Саопштење



Војни синдикат Србије наставља са покушајима да политички мотивисаним неистинама и нападима на припаднике Министарства одбране нанесе штету високом угледу које Министарство одбране има у јавности, посебно у години када бележи изузетне успехе у јачању Војске Србије и побољшању материјалног положаја свих припадника. 
 
Очигледно је да су и овај и ранији неаргументовани напади на Министарство одбране и изношење тенденциозних и лажних података, део политичког ангажмана и самопромоције председника Војног синдиката Новице Антића. Он, као кандидат једне политичке странке на будућим изборима и који није припадник Војске Србије, своди рад Војног синдиката на једини циљ а то је покушај своје политичке самопромоције и нарушавања угледа Министарства одбране. 
 
У најновијем саопштењу Војни синдикат износи ноторне лажи у вези са поступком утврђивања репрезентативности који је у свему спроведен у складу са Законом о раду. Пиступајући по захтеву Војног синдиката за утврђивање репрезентативности Министарство одбране је формирало комисију која је спровела поступак у складу са законом. У поступку је учествовао Војни синдикат, као и други заинтересовани синдикати у Министарству одбране. У поступку је утврђено да Војни синдикат Србије од пет услова за репрезентативност не испуњава један, а потребно је да синдикат по закону испуњава кумулативно свих пет услова како би се позитивно решио њихов захтев. Наиме, утврђено је да синдикат није организован и не делује на принципу слободе синдикалног организовања. Комисија за утврђивање репрезентативности је чак дала могућност синдикату да исправи неправилност и пружи доказ да испуњава и овај услов, иако послодавац нема ту обавезу по закону, али је у духу социјалног дијалога дао синдикату накнадни рок за достављање доказа. Међутим, Војни  синдикат ни у накнадном року није доставио доказ о испуњености услова.
 
Тужба управном суду против решења Министарства одбране донетом у управном поступку није тужба против министра Вулина, па синдикат поново својим лажима обмањује јавност. Напомињемо да је надлежно тужилаштво одбацило све пријаве које су представици Војног синдиката Србије подносили против министра Вулина па је позивање синдиката на то да им је репрезентативност ускраћена јер указују на наводне неправилности потпуно неосновано.
 
С обзиром да је надлежно тужилаштво позивало представнике Војног синдиката да доставе доказе за своје раније тврдње, те  да су одбили да доставе било какав доказ тужилаштву, као и да комуницирају са органима Војне полиције и цивилног тужилаштва, те да ни овога пута не постоји ниједан аргуменат који потврђују изнете оптужбе, Министарство одбране мораће да против представника Војног синдиката поднесе тужбу и тако им омогући да на суду докажу своје неосноване оптужбе.