Министарство одбране Републике Србије
 
27.12.2019.

Отворена изложба „Српско сликарство XX века (1950–2000) – избор из приватних збирки”




У Галерији Дома Војске Србије отворена је изложба „Српско сликарство XX века (1950–2000) – избор из приватних збирки” коју су организовале Фондације „Плаво” и Медија центар „Одбрана”.

Потпуковник Биљана Пашић из  Медија центра „Одбрана“ истакла је да се аутор изложбе историчар уметности Никола Кусовац определио за дела више од 50 уметника који су обележили нашу ликовну сцену друге половине 20.века.

– Већина изложених дела сматра се културним добром од изузетног значаја и излагана су на великим ликовним смотрама у свету попут Бијенала у Венецији, Александрији, Токију, Сао Паолу и најзначајнијим ликовним манифестацијама у земљи. Сигурни смо да ћете уживати пред делима наших најзначајнијих уметника међу којима су Петар Лубарда, Мило Милуновић, Пеђа Милосављевић, Мића Поповић, Петар Омчикус, Стојан Ћелић, Александар Томашевић, Лазар Бозаревић, Леонид Шејка, Љуба Поповић, Оља Ивањицки, Радомир Дамњановић, Владимир Величковић и други великани – рекла је потпуковник Пашић.

Обраћајући се посетиоцима, окупљеним у великом броју, Јелена Кнежевић, начелник Галерије Дома Војске Србије рекла је да ће изложба трајати до 1. фебруара и да ће у том периоду бити приређена стручна и ауторска вођења.

У име Фондације „Плаво“, директор Никола Стојчевић, захвалио је свима који су помогли организовање изложбе и објављивање монографије Николе Кусовца, којом је у значајној мери мапирано и означено културно добро брижљиво чувано у приватном власништву, међу којима су „Дунав осигурање“, Министарство културе Републике Србије, Градски секретаријат за културу.

Отварајући изложбу историчар уметности Никола Кусовац је рекао да су изложена дела заправо само део онога што може да се нађе и прочита у његовој монографији.

– Суштина је у књизи, а у тој књизи су моји погледи на нашу уметност 20. века. Они нису само моји, већ и оних на чијим раменима стојим. Имао сам среће да једно од тих рамена буде и оно Милана Кашанина. Ова изложба је рекао бих омаж Милошу Кашанину, јер основа за моје погледе на уметност проистиче из једног његовог упозорења, написаног после неког нашег представљања у свету. Тада је написао да стално волимо да се представљамо онима који неће ни да нас погледају – рекао је Кусовац.

Разлог за отварање изложбе у галеријском простору Дома Војске, према речима Јелене Кнежевић јесте богата историја излагања која датира још од 1953. године, када је Галерија и основана али и због сличности тематике и аутора које баштини Уметничка збирка Дома Војске Србије са више од 1.500 дела. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.12.2019
mp4 (194,65 MB)
Изложба