Министарство одбране Републике Србије
 
26.12.2019.

Концерт кадета Војне академије на Тргу Републике




Музичка секција Војне академије, уз подршку Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“, одржала је вечерас концерт на Тргу Републике у Београду. Наступ је организован у оквиру градске манифестације „Београдска зима“.

Престоничка публика уживала је у разноврсном музичком програму и могла је да се увери да кадети, осим што владају војничким врлинама, знањем и вештинама, учествују и у осталим аспектима друштвеног живота те да су у сваком смислу будућност и понос наше војске и државе.

Ванредни проф. др потпуковник Срђан Благојевић истакао је да Војна академија има дугу традицију неговања и развијања културно-уметничких склоности и вештина својих кадета.

– Запажени су резултати фолклорне, плесне, реторичке, ликовне и осталих уметничких секција које постоје у кругу касарне „ Генерал Јован Мишковић“. Музичка секција Војне академије постоји дуги низ година, али је у претходних неколико година доживела прави препород. Велики број кадета одлучио је да јој приступи и да с пуним жаром допринесе да се за њу чује и ван наших капија, каже потпуковник Благојевић и додаје да је ентузијазам кадета утицао и на управу Војне академије која је одлучила да их у тој намери подржи па су ове године набављени најсавременији музички инструменти за њихову секцију.

Он наглашава да је све то допринело да се одржи концерт на Тргу Републике и да се кадети осете поносним што имају прилику да се на најбољи начин представе својим суграђанима.

Кадеткиња 142. класе Војне академије Сара Лисинац, члан Музичке секције, каже да је за њу чула и пре него што је уписала Војну академију.

– С обзиром на то да сам завршила нижу музичку школу, могућност да осим стицања војничких знања и вештина могу да наставим да се бавим музиком био је један од разлога који је допринео одлуци да упишем Војну академију. У Музичкој секцији влада сјајна атмосфера и ми са радошћу у њој проводимо слободно време, а нови инструменти допринели су да резултати нашег рада звуче још боље, каже кадеткиња Лисинац.

Вечерашњи наступ био је прилика да Београђани поразговарају са кадетима Војне академије и ученицима Војне гимназије и да се сазнају више информација о условима конкурса и уписа у војне школе. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.12.2019
mp4 (84,55 MB)
Концерт
26.12.2019
mp4 (62,06 MB)
Изјава потпуковника Благојевића
26.12.2019
mp4 (27,75 MB)
Изјава кадеткиње Лисинац