Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.12.2019.

Koncert kadeta Vojne akademije na Trgu Republike




Muzička sekcija Vojne akademije, uz podršku Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, održala je večeras koncert na Trgu Republike u Beogradu. Nastup je organizovan u okviru gradske manifestacije „Beogradska zima“.

Prestonička publika uživala je u raznovrsnom muzičkom programu i mogla je da se uveri da kadeti, osim što vladaju vojničkim vrlinama, znanjem i veštinama, učestvuju i u ostalim aspektima društvenog života te da su u svakom smislu budućnost i ponos naše vojske i države.

Vanredni prof. dr potpukovnik Srđan Blagojević istakao je da Vojna akademija ima dugu tradiciju negovanja i razvijanja kulturno-umetničkih sklonosti i veština svojih kadeta.

– Zapaženi su rezultati folklorne, plesne, retoričke, likovne i ostalih umetničkih sekcija koje postoje u krugu kasarne „ General Jovan Mišković“. Muzička sekcija Vojne akademije postoji dugi niz godina, ali je u prethodnih nekoliko godina doživela pravi preporod. Veliki broj kadeta odlučio je da joj pristupi i da s punim žarom doprinese da se za nju čuje i van naših kapija, kaže potpukovnik Blagojević i dodaje da je entuzijazam kadeta uticao i na upravu Vojne akademije koja je odlučila da ih u toj nameri podrži pa su ove godine nabavljeni najsavremeniji muzički instrumenti za njihovu sekciju.

On naglašava da je sve to doprinelo da se održi koncert na Trgu Republike i da se kadeti osete ponosnim što imaju priliku da se na najbolji način predstave svojim sugrađanima.

Kadetkinja 142. klase Vojne akademije Sara Lisinac, član Muzičke sekcije, kaže da je za nju čula i pre nego što je upisala Vojnu akademiju.

– S obzirom na to da sam završila nižu muzičku školu, mogućnost da osim sticanja vojničkih znanja i veština mogu da nastavim da se bavim muzikom bio je jedan od razloga koji je doprineo odluci da upišem Vojnu akademiju. U Muzičkoj sekciji vlada sjajna atmosfera i mi sa radošću u njoj provodimo slobodno vreme, a novi instrumenti doprineli su da rezultati našeg rada zvuče još bolje, kaže kadetkinja Lisinac.

Večerašnji nastup bio je prilika da Beograđani porazgovaraju sa kadetima Vojne akademije i učenicima Vojne gimnazije i da se saznaju više informacija o uslovima konkursa i upisa u vojne škole. 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.12.2019
mp4 (84,55 MB)
Koncert
26.12.2019
mp4 (62,06 MB)
Izjava potpukovnika Blagojevića
26.12.2019
mp4 (27,75 MB)
Izjava kadetkinje Lisinac